Gradonačelnik Ivan Čehok danas je u Gradskoj vijećnici predsjedniku udruge Varaždinske husarske graničarske pukovnije Kemalu Salihoviću i pripadniku Husara, Miljenku Ernoiću, predao novu odoru izrađenu prema povijesnom predlošku.

Varaždinska husarska graničarska pukovnija prije dvije je godine uspostavila suradnju s njemačkim gradom Hildburghausenom odakle potiče osnivač pukovnije i svih husarskih generalata u Hrvatskoj. Tom prilikom Husari su jednu od svojih odora poklonili gradu Hildburghausenu, odnosno njihovom gradskom muzeju. Grad Varaždin zato je dao izraditi novu odoru.

Gradonačelnik Čehok istaknuo je kako nastoji da se Varaždinska husarska graničarska pukovnija pripoji Gradu kako bi se obnovila njihova tradicija i kako bi zajedno s Varaždinskom građanskom gardom činila turističku atrakciju. „S udrugom Varaždinske husarske graničarske pukovnije smo u dogovorima da ih priključimo našim Purgarima i da budu turistička atrakcija ovog grada. Nastojat ćemo pripojiti Husare Gradu, da budu gradska udruga, i da uz Purgare sudjeluju na svim ovim tradicionalnim manifestacijama – rekao je gradonačelnik.

Ovu povijesnu odoru je prema predlošku izradio Varteks, a cijena mu je nešto veća od 10 tisuća kuna.

Komentari

13.01.2020. 18:24h Zadnja izmjena: 13.01.2020. 18:26