GRAD NOVI MAROF

Gradonačelnik Jenkač: Građani i njihov interes na prvom su mjestu!

Objavljeno: 16.07.2022. 15:21

Zadnja izmjena: 16.07.2022. 16:02

Priopćenje Grada Novog Marofa

Iako Grad Novi Marof nema nikakvu ingerenciju, niti izdaje dozvole za privatne investicije, već o tome odlučuju nadležna ministarstva, gradonačelnik Siniša Jenkač na poziv organizatora u subotu se odazvao na mirni prosvjed protiv najavljene privatne investicije na prostoru bivšeg BBS-a u Podrutama koja bi uključivala pirolizu otpada.

Grad Novi Marof i gradonačelnik Siniša Jenkač interese građana stavljaju na prvo mjesto što dokazuju i realizacijom raznih projekata i ulaganjima na dobrobit svih stanovnika.

-Uvijek sam bio otvoren za unapređenje kvalitete života svih građana Grada, a dobrobit svih stanovnika, zaštita njihovog zdravlja i očuvanje okoliša uvijek su mi na prvom mjestu. Grad Novi Marof, kao i ja osobno podržavamo sve aktivnosti koje su u skladu sa zakonskom regulativnom Republike Hrvatske, Varaždinske županije i Grada i koje nisu na štetu građana, biljnog i životinjskog svijetu, tla i zraka – naglašava Jenkač.

Unatoč tome što su organizatori pozvali gradonačelnika kao predstavnika Grada Novog Marofa da se pridruži prosvjedu što je on i učinio kako bi dao podršku građanima koji su ga birali očekujući da će imati priliku govoriti te iznijeti svoj stav i mišljenje o ovoj temi, čini se da se iza poziva krilo nešto drugo. S obzirom da organizatori nisu htjeli čuti što gradonačelnik ima za reći vidno se protiveći njegovom dolasku te da su skandiranjem, fućkanjem i raznim uvredama nastojali prekinuti davanje izjave zainteresiranim predstavnicima medija, čelni čovjek Grada Novog Marofa pita se krije li se možda nešto drugo pod krinkom zaštite okoliša.

Tema koja podiže puno prašine

- Zbrinjavanje otpada je tema koja će uvijek podizati puno prašine i oko koje će se uvijek organizirati prosvjedi. Grad Novi Marof i ja kao gradonačelnik ulažemo izuzetne napore u provođenje politike zaštite okoliša i dobro gospodarenje otpadom što potvrđuje i činjenica da je u proteklom četverogodišnjem razdoblju u zaštitu okoliša preko projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Čret, izgradnje reciklažnog dvorišta i sufinanciranja nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada investirano preko 21 milijun kuna – poručuje gradonačelnik Jenkač.

Da Grad Novi Marof itekako brine o okolišu, dokazuje i činjenica da izdvaja gotovo pola milijuna kuna za zbrinjavanje otpada na području druge jedinice lokalne samouprave, kao i za naknadu Fondu za zaštitu okoliša jer ljudi nedovoljno odvajaju otpad. Politika koju gradonačelnik Jenkač provodi od stupanja na funkciju čelnog čovjeka Grada usmjerena je isključivo prema zaštiti interesa građana Novog Marofa, njihovog zdravlja, okoliša, smanjenju količine otpada, povećanju recikliranja i ponovnog korištenja reciklata što je nužno za prelazak na kružno gospodarstvo i osiguranje dugoročne konkurentnosti Grada Novog Marofa.

- Grad ni na koji način nije povezan s ovom privatnom investicijom osim što se ona pokušava realizirati na našem teritorijalnom području. Nemamo nikakve ingerencije nad postrojenjem, kao ni nad privatnim interesima investitora. Grad Novi Marof je protiv bilo kakve spalionice otpada, a građanima mogu obećati da ću učiniti sve što je u mojoj nadležnosti i dužnosti da zaštitim njihove interese. Ako takvo postrojenje dobije dozvole nadležnih institucija i bude pušteno u rad inzistirat ću na neovisnim čestim kontrolama kvalitete tla i zraka kako bismo, ako bude potrebno mogli reagirati na prve znakove nepravilnosti u poslovanju i zaštititi zdravlje naših građana – rekao je Jenkač.

Iako je svaka investicija, posebno ona koja bi revitalizirala zapuštenu tvornicu i otvorila nova radna mjesta poželjna, gradonačelnik Jenkač jasno i glasno poručuje - „Gospodarski rast i razvoj da, ali ne po cijeni zdravlja građana i štete za okoliš.”

Komentari