od ministarstva kulture

Gradu Lepoglavi skoro 250 tisuća kuna za projekt "Ekomuzej / Centar za posjetitelje – Centar pavlina Lepoglava"

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.03.2019. 13:27

Zadnja izmjena: 27.03.2019. 13:29

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je s Ministarstvom kulture ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava temeljem programa investicijskih potpora za 2019. Po tom će ugovoru Gradu Lepoglavi biti doznačena bespovratna sredstva u iznosu od 248.750 kuna za projekt "Ekomuzej / Centar za posjetitelje – Centar pavlina Lepoglava".

- Centar za posjetitelje je značajan projekt u području kulture i turizma cijele regije, a realizacijom projekta dobivamo jedinstveni sadržaj koji je u skladu sa nacionalnim strategijama razvoja kulture i turizma, te strategijom razvoja Grada Lepoglave. Projektom će se omogućiti očuvanje bogate kulturne i prirodne baštine, ali i stvoriti preduvjeti za razvoj kulturnog turizma na području Lepoglave - istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić. 

Dejan Bjelivuk, voditelj projekta Centra za posjetitelje rekao je kako je Ministarstvo odobrilo  zadnju „soft“ fazu projekta Centra za posjetitelje u kojoj će se izraditi muzeološka koncepcija i idejni projekt likovnog postava i opremanja interijera te izvedbeni projekt likovnog postava i opremanja interijera te Centra za posjetitelje 'Centar pavlina' u Lepoglavi.

Iz Grada poručuju kako ovim projektom stvaraju preduvjete i potpornu infrastrukturu za očuvanje, zaštitu i istraživanje nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske s posebnim naglaskom na baštinu Lepoglave koja je uvrštena na UNESCO-vu listu kao i za jačanje i razvoj kulturno-turističke ponude.

Projektom će na novi i inovativan način predstaviti i ponuditi bogata prirodna i kulturna baština Lepoglave, ali će se obuhvatiti hrvatska i europska baština, a tu bi posebno istaknuli pavlinsku umjetnost i znanost - prva gimnazija i sveučilište u Hrvatskoj, lepoglavsku čipku koja se nalazi na UNESCO-voj listi, Belostenčev Gazophilacium, Rangerove freske, pavlinski samostan i crkvu BDM, povijest kaznionice, vulkan Gaveznicu te poludragi kamen lepoglavski ahat.

Komentari