koncept pametnih gradova

Gradu Ludbregu više 400 tisuća kuna za digitalizaciju javne rasvjete

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.03.2021. 12:03

Zadnja izmjena: 30.03.2021. 12:03

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je Gradu Ludbregu odobrio sredstva za sufinanciranje projekta primjene koncepta pametnih gradova.

Riječ je o projektu vrijednom 1.027.401,25 kuna. Fond će sufinancirati 410.960,50 kuna, dok će preostali iznos financijskih sredstava potreban za provedbu osigurati Grad Ludbreg. Projekt kojeg je Grad Ludbreg prijavio odnosi se na digitalizaciju sustava javne rasvjete kao dijela smart city rješenja.

Projektom će se postići prvi korak prema ostvarenju pametnog grada, a to je priprema infrastrukture za spajanje novih uređaja na IoT mrežu na području Ludbrega. Prednost implementacije sustava pametnog grada na pametnu rasvjetu je u tome što se sustav rasvjete proteže svim područjem gdje žive i kuda se kreću ljudi. Za rasvjetu već postoji ugrađena široka infrastruktura, te dodavanjem pametne rasvjete otvaraju se mnoge nove mogućnosti za spajanje novih uređaja.

Projektom je predviđena modernizacija ormara javne rasvjete te ugradnja uređaja za povezivanje kompletne postojeće rasvjete na smart city platformu. Ovim elementima osigurat će se nadzor potrošnje električne energije u cilju ekonomičnog upravljanja potrošnjom, dodati mogućnost detekcije kvarova i nepravilnosti u radu sustava te omogućit će se efikasnije upravljanje javnom rasvjetom.

Komentari