čišćenje okoliša

Gradu Varaždinu maksimalan iznos sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša za sanaciju divljih odlagališta

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.08.2022. 17:56

Zadnja izmjena: 08.08.2022. 17:58

Grad Varaždin je na Javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada bačenog u okoliš (tzv. divlja odlagališta) dobio maksimalan iznos od 418.209,50 kuna ili svih 40% ukupne vrijednosti projekta od 1.045.523,75 kuna.

Gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako je sanacija divljih odlagališta skup, ali nužan postupak. Divljih odlagališta je nažalost sve više i ključna je uloga u njihovoj sanaciji upravo lokalne uprave i udruga lokalnih vlasti i udruga koje se bave zaštitom okoliša. 

- Za čišćenje jednog kubnog metra smetlišta potrebno je, prema procjenama stručnjaka, platiti gotovo 100 kuna.  Apsurd je time veći što postoje reciklažna dvorišta gdje je moguće sav otpad besplatno odložiti. „I ovom prilikom pozivam građane na veću odgovornost od razvrstavanja na kućnom pragu do prijave nelegalnog odlaganja otpada - zaključio je gradonačelnik Bosilj.

Javni poziv bio je raspisan u veljači, a zatvoren 29. lipnja 2022. godine.  Prijavitelji su bili isključivo jedinice lokalne samouprave, a Grad Varaždin je zbog stupnja razvijenosti, bio u kategoriji maksimalnog udjela sufinanciranja projekta do 40%  opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja.

- U troškove sufinanciranja ulazi i nabava kamera za video nadzor te se nadamo da će upravo postavljanjem kamera biti spriječeno buduće nelegalno odlaganje otpada.“ - kazao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković naglasivši kako je temeljem članka 18. Zakona o gospodarenju otpadom zabranjeno odbacivanje otpada u okoliš te je Grad u zakonskoj obvezi ukloniti isti sa površina u svome vlasništvu, u slučajevima kada počinitelj nije poznat, odnosno ukloniti ga iz okoliša i predati ga za to ovlaštenoj osobi. 

Komentari