zahtijevaju predfinanciranje

HBOR-u predstavljeni projekti Grada Lepoglave - evo koje su mogućnosti financiranja

Objavljeno: 10.10.2016. 15:43

Zadnja izmjena: 10.10.2016. 15:43

Stvarajući preduvjete za realizaciju planiranih gradskih projekata, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić i njegovi suradnici održali su u Lepoglavi sastanak na kojem su o mogućnosti financiranja projekata razgovarali s predstavnicama Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

S obzirom na to da projekti koje Grad Lepoglava planira prijaviti za financiranje sredstvima iz fondova Europske unije zahtijevaju predfinanciranje, potrebno je osigurati sredstva kojima će se navedeni korak u provedbi projekta i realizirati.

Najviše se razgovaralo o mogućnosti i uvjetima za dobivanje povoljnog kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj za realizaciju jednog od kapitalnih projekata Grada Lepoglave koji spreman za prijavu čeka otvaranje mjere 7.4. Riječ je o projektu uređenja i adaptacije Dječjeg vrtića Lepoglava vrijednom 8.400.000 kuna.

Kredit se planira realizirati samo ako navedeni projekt, ali i ostali projekti o čijim se predfinanciranjima razgovaralo, dobije zeleno svijetlo. Kredit bi se tada vraćao sredstvima koja bi iz Europske unije stizala po realizaciji svake uspješno provedene projektne aktivnosti i u konačnici bi glavnica kredita bila isplaćena s uspješno realiziranom posljednjom projektnom aktivnošću odnosno konačnom realizacijom projekta.

- Zadovoljni smo uvjetima koje nudi Hrvatska banka za obnovu i razvoj. Kamata je prihvatljiva, a važno nam je da je riječ o kreditu koji bi bio realiziran direktno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, a ne nekom od komercijalnih banaka – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Želimo da s naše strane svi uvjeti za realizaciju projekta budu zadovoljeni i projekt, ako dobije potporu iz fondova Europske unije, bude realiziran – dodao je gradonačelnik Škvarić. 

Razgovaralo se i o drugim gradskim projektima pa tako i o Tehnološkom centru drvne industrije za čiju su realizaciju potrebna veća sredstva, ali koja također, istaknuto je na sastanku, može po izrazito povoljnim uvjetima osigurati Hrvatska banka za obnovu i razvoj.

Komentari