Ideja za bivšu vojarnu: Nakon mnogo godina konji ponovno u vojarni

Objavljeno: 31.01.2013. 13:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Darko Gorenak

Jedan od prijedloga u što prenamijeniti ogroman kompleks bivše vojarne u Optujskoj ulici proteklog je tjedna stigao od Marije Koračević, specijalistice fizikalne medicine.

Ona je, naime, okupljenima na presici predstavila projekt “Poliklinika sveti Juraj - Centar za ekologiju, hipoterapiju i art terapiju” koji bi zaživio u jednom dijelu kompleksa.

Podsjetimo, kompleks bivše vojarne Gradu je dan na korištenje još 2009. godine i u tijeku je izmjena GUP-a kako bi se iz posebne prenamijenio u javnu svrhu.

- Moj je prijedlog da se obnovi objekt jahaone u sklopu bivše vojarne te da se vrati svrsi zbog koje je izgrađen 1906. godine. Jahaona je idealna za polikliniku, tj. hipoterapiju, dok bi u dijelu obližnje dvorane od 108 kvadrata bio prostor za artterapiju i terapiju s biljem - naglasila je M. Koračević te dodala da se njihov prijedlog nadovezuje na projekt Održivo naselje u Optujskoj koje je predstavilo Društvo arhitekata Varaždin.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odobrilo je osnivanje Poliklinike sv. Juraj u Varaždinu još 2011. godine te je prijedlog predstavljen i gradskim ocima.

Naime, osim u spomenute zdravstvene sadržaje, jahaona bi se mogla iskoristiti i u neke kulturno-turističke te sportsko-rekreacijske svrhe. Primjerice, turisti bi vozeći se u konjskim zapregama razgledavali grad i okolicu, dok bi se mogla organizirati i natjecanja u dresurnom i preponskom jahanju. Nadalje, prostor jahaone mogao bi poslužiti i za rekreacijsko jahanje.

- Za obnovu i uređenje zgrade potrebno je 1,6 milijuna kuna i to bi investirao Grad. No, ukupna bi se ulaganja vratila već nakon tri godine budući da je projekt cijelo vrijeme likvidan. Gradu je tako pružena mogućnost da osnuje jedinstveni interdisciplinarni centar konkurentan na nacionalnoj razini - poručila je.

Poliklinika bi, inače, zapošljavala desetak djelatnika, dok bi cijena jednog sata terapije jahanja stajala 70 eura. U početku bi imali samo četiri dresirana konja, ali se to može proširiti i na 10.

- Hipoterapija je iznimno vrijedna metoda u neurorehabilitaciji djece, neovisno o uzroku poremećaja psihomotornog razvoja. Najveća grupa djece s takvim poremećajima su djeca s dijagnozama cerebralne paralize i autizma. Oboljeljeli od multiple skleroze druga su veća skupina oboljelih kod kojih je hipoterapija naročito vrijedna metoda. Zbog osnovnog djelovanja, senzomotoričke stimulacije, hipoterapija daje bolje rezultate u odnosu na druge metode rehabilitacije, dok u kombinaciji s njima povećava učinak i skraćuje vrijeme rehabilitacije - pojasnila je Koračević.

Upravo bi se iz tog razloga, osim hipoterapije, u Poliklinici provodila i artterapija te terapija ljekovitim uljem. Terapija ljekovitim uljem u početnoj bi se fazi provodila kao aromaterapija, dok bi artterapija obuhvatila terapiju glazbom, plesom, slikanjem te scenskim izražavanjem.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika.

 

Komentari