HNS: "Programski i projektni ciljevi ispred su osobnih interesa pojedinaca"

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 12.03.2014. 12:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke oglasila se priopćenjem vezano uz informacije o izlasku članova iz HNS-a u gradu Varaždinu, o kojima se govorilo na konferenciji za novinare N. Martinčević, Z. Koračevića, D. Hrenića i S. Herman.

>> "Isključivanja iz HNS-a motivirana sitnim interesima i politikanstvom"

Izjava Predraga Štromara, predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije:

- U Varaždinskoj županiji HNS ima preko 10.000 članova i u tako mnogobrojnoj organizaciji dolasci i odlasci članova svakodnevna su pojava.  U HNS-u  su programski i projektni ciljevi uvijek ispred osobnih ambicija i interesa pojedinaca. Darko Hrenić je sam odabrao svoj daljnji politički put, isto kao i njegovi istomišljenici koji su isključeni iz HNS-a, a u prošlosti smo vidjeli kako su završavali takvi projekti. HNS u Varaždinskoj županiji trenutno je u pretkampanji Marina Vučića za Europski parlament, te u provođenju projekata za koje smo dobili povjerenje birača. Ne želimo više komentirati postupke pojedinaca koji su iznevjerili tim i svoje birače, a zbog osobnih interesa.

Izjava Milorada Batinića, v.d. predsjednika Regionalnog saveza HNS:

- Sloboda političkog udruživanja je jedno od temeljnih prava i sloboda zajamčenih i našim Ustavom. To što su neke političke inicijative manje uspješne nije stvar prava na udruživanje već mnogih drugih okolnosti. A kako je to izgledalo u prošlosti u nekim sličnim slučajevima pokazuju primjeri Ivića Pašalića, Vesne Škare Ožbolt, Ivice Pančića koji su nakon izlaska, odnosno izbacivanja iz stranke postali politički beznačajne osobe na političkoj karti zemlje. Ono što je važno znati i imati na umu jest to da je HNS stranka koja ima vrlo značajnu ulogu u razvoju naše zemlje, a posebno u razvoju sjeverozapadnog dijela u kojemu naša stranka ima veliku snagu, brojno članstvo, razgranatu organizaciju. A da ovi događaji oko dosadašnjih članova HNS-a nemaju nikakvog utjecaja na rejting naše stranke pokazuju i rezultati posljednjeg istraživanja CRO Demoskop objavljeni neki dan u hrvatskim medijima iz čega je vidljivo kako je HNS jedina stranka sadašnje vladajuće koalicije koja u posljednjih mjesec dana bilježi rast. To nam jasno daje do znanja da je smjer kojim ide naša stranka pravilan i dobar i da je postupak isključenja pojedinih članova bio potez kojeg su naši birači ocijenili pozitivno.

Izjava Gorana Habuša, potpredsjednika Županijske organizacije HNS:

- U gradu Varaždinu na prošlim lokalnim izborima mandat je dobila koalicija HNS-SDP-HSLS-HSU i tim na čelu s gradonačelnikom. Kao kandidat i nositelj liste preuzeo sam odgovornost provođenja svih zajedničkih projekata i najodgovornija sam osoba u tom timu. Kako se pokazalo gospođa Martinčević sebe više ne vidi u tom timu i tako se sama udaljila od provođenja ključnih gradskih projekata. Prema Zakonu o jedinicama lokalne samouprave, gradonačelnik svojim zamjenicima daje određene poslove i ovlasti koje su oni dužni provoditi. Tako će biti i nadalje u gradu Varaždinu.

U priopćenju su navedene i izjave predsjednika i potpredsjenika varaždinske podružnice, te pojedinih ogranaka stranke.

- Imali smo pojedinačnih dojava od naših članova da neki bivši članovi, odnosno njihovi bliski rođaci obilaze članstvo lažno predstavljajući svrhu prikupljanja članskih iskaznica radi zamjene s novim iskaznicama. Naravno, kako jedan dio članova nije znao o čemu se radi, nasjeo je na ovu protupravnu radnju i dalo iskaznicu radi zamjene s novom. Na njihovu nesreću, u većini slučajeva nisu bili uspješni u ovoj prevarantskoj i protupravnoj radnji. Ova akcija je samo pokazatelj kako su naši donedavni članovi vrlo temeljito pripremali i organizirali nekakav rascjep koji se na njihovu žalost odvija samo u njihovim izjavama. I ovim putem ih upozoravamo kako je članska iskaznica dokument osobne prirode, kako je Statutom točno propisano tko smije i na koji način koristiti taj stranački dokument. Svako neovlašteno rukovanje članskim iskaznicama predstavlja teško kršenje Statuta stranke, a ima i elemente kaznenog djela krivotvorenja isprave. Svi koji su to radili moraju biti spremni i snositi odgovornost za svoju protupravnu aktivnost, te bi mogli odgovarati pred državnim tijelima - rekao je Josip Dreven, predsjednik Podružnice HNS Varaždin

Branko Godinić, potpredsjednik Podružnice HNS Varaždin i predsjednik ogranka VI. Mjesnog odbora Podružnice HNS Varaždin:

- Naš ogranak je najveći u gradu Varaždinu i ima najviše članova stranke u Podružnici HNS Varaždin. Ove godine održali smo puno sastanaka i druženja i bilo je nekoliko nezadovoljnih članova, ali o izlasku iz članstva nije bilo riječi. Vjerojatno će netko izaći iz članstva u narednom razdoblju, ali bitno je naglasiti da istovremeno broj članova raste iz mjeseca u mjesec.

Izjava Dubravka Vrdoljaka, predsjednika ogranka II. Mjesnog odbora Podružnice HNS Varaždin:

- Meni je ovo iznenađujuća vijest o izlasku članova, budući da u našem ogranku redovito održavamo sastanke i međusobno se družimo. Članovi su upoznati sa svim stranačkim stavovima i u tome daju punu podršku gradskoj i županijskoj organizaciji stranke.

Miroslav Špoljarić, predsjednik ogranka Donji Kućan izjavio je:

- Na području ogranka Donji Kućan i Zbelave poznato mi je samo da je u naselju Kućan Marof jedna osoba pokušala unijeti nemir među članstvo, ali o izlasku iz članstva nemam nikakvih informacija. Trenutno se bavimo provođenjem projekata i programa na temelju kojih smo dobili povjerenje građana na izborima za mjesne odbore 2011. godine i na lokalnim izborima 2013.

Komentari