Hodočašćem vatrogasaca započinje vjerski dio Svete Nedjelje

Poznat je ovogodišnji program hodočašća i obreda u proštenište Predragocjene krvi Isusove u povodu ludbreškog blagdana Svete Nedjelje.

Objavljeno: 14.08.2014. 09:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Najprije će u nedjelju 17. kolovoza biti održano hodočašće vatrogasaca Vatrogasne zajednice Ludbrega i susjednih općina, a tjedna dana kasnije kod Zavjetne kapelice bit će priređeno misno slavlje u spomen na sve poginule branitelje u 2. svjetskom ratu, domovinskom ratu i poraću.

Od 29. kolovoza uz misna slavlja započinju i drugi kulturno-umjetnički, gospodarski i sportski programi.

Vrhunac programa bit će prvog vikenda u rujnu.
Na Svetu subotu, 6. rujna osim za domaće, bit će i hodočašće za župe iz Slovenije i Mađarske, a nakon procesije na prostoru svetišta u 11 sati svečano hodočasničko slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz suslavlje ostalih biskupa i brojnih svećenika iz Slovenije i Hrvatske.

Tu će biti i euharistijsko klanjanje, kao i križni put u 15 sati s blagoslovom hodočasnika. Misionari Krvi Kristove predvodit će u 17 sati i duhovni nagovor, a u 19 sati  bit će sveta misa,  propovijeda i duhovno vodi svečanosti o. Zoran Kutleša.

U nedjelju 7. rujna procesija hodočasnika krenut će u 10:30 od Župne crkve prema Zavjetnoj kapelici na svetištu, a procesiju i misno slavlje predvodit će Želimir Puljić, zadarski nadbiskup uz suslavlje biskupa msgr. Josipa Mrzljaka, te druge svećenike i redovnike.

U popodnevnom dijelu u 13 sati je euharistijsko klanjanje koje predvode bogoslovi-misionari Krvi Kristove, te u 14 sati, zatim u 15 sati križni put. Zlatna krunica bit će u 17 sati u crkvi, te sveta misa zahvalnica u 19 sati.

Ova se manifestacija temelji na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X još 1513. godine. 
Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a Relikvija se i danas čuva i može razgledati.

Ludbreška Sveta Nedjelja jedno je od najvećih proštenja u Hrvatskoj, a raznovrsna događanja obuhvaćaju brojne vjerske, kulturne, gospodarske i zabavne programe.

Komentari