Općina Ljubešćica

Horvatić: Dječji vrtić Leptirić smanjuje roditeljima cijenu vrtića i diže plaće odgojiteljima

Objavljeno: 20.09.2023. 17:51

Zadnja izmjena: 20.09.2023. 17:57

Načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić izvijestio je danas putem Facebooka da je na zajedničkom sastanku zaposlenika i roditelja djece polaznika Dječjeg vrtića Leptirić dogovoreno je da se smanjuje cijena sufinanciranja vrtića od strane roditelja za gotovo 20 posto.

Također, kako je naveo, odlučeno je da se podignu plaće i materijalna prava zaposlenika. - Sve ovo možemo zahvaljujući Uredbi Vlade RH o održivosti vrtića, kao i  uredbi o ograničenju cijena plina i struje - naveo je Hrovatić u objavi na svom Faebook profilu.

Horvatić je ranije ovoga tjedna izvijestio da je Vlada izradila novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, koji ima za cilj rasteretiti gradove i općine te omogućiti smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića. Pojasnio je da će po Uredbi jedinice lokalne samouprave biti razvrstane u osam skupina prema ekonomskoj razvijenosti te će im se u skladu s time sufinancirati ekonomska vrijednost vrtića koja je određena na 2.216 kuna (prema troškovima za 2022. godinu). Tako primjerice, u 1. i 2. skupini,  u kojima su Donja Voća i Martijanec, te općine će dobivati sufinanciranje od gotovo 50 posto sadašnje ekonomske cijene dječjeg vrtića. Grad Varaždin, koji je u 8. skupini, ima pravo dobiti 18,33 eura po djetetu.

 Horvatić je tada poručio i da nakon što je HDZ-ova Vlada donijela uredbu da sufinancira održivost dječjih vrtića, i raniej odluku da se ne povećava cijena struje i plina i zamrznu cijene osnovnih namirnica, svaki načelnik ili gradonačelnik koji poveća udio financiranja roditelja laže i vara svoje birače.

Komentari