10. Srednjoeuropska olimpijada

Hrvatska ekipa najbolja na matematičkoj olimpijadi, briljirao i polaznik Centra izvrsnosti Varaždinske županije

Objavljeno: 31.08.2016. 09:38

Zadnja izmjena: 31.08.2016. 09:40

Foto: Varaždinska županija

U konkurenciji 10 srednjoeuropskih država Hrvatska ekipa bila je najbolja i na pojedinačnom i na ekipnom dijelu natjecanja na 10. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, koja se od 22. do 28. kolovoza održavala u austrijskom Vocklabrucku.

U šesteročlanoj ekipi hrvatskih matematičara bio je i Lukas Novak, polaznik Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije. U ekipnom je dijelu hrvatskom timu osigurao maksimalan broj bodova, a briljirao je i pojedinačno, osvojivši srebrnu medalju.

Lukas je učenik čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, a još kao osnovnoškolac uključio se u rad Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije. U 6. razredu bio je i državni prvak Hrvatske, riješivši testove sa stopostotnim uspjehom. Titulu državnog prvaka osvajao je i u sedmom i u osmom razredu, a u prvom razredu srednje škole, osim srebrom na državnom, okitio se i s dvije bronce na Srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi (ekipno i pojedinačno). Najbolji matematičar Hrvatske bio je i u drugom razredu, a bio je i član ekipe Hrvatske na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi na kojoj je naša ekipa ostvarila povijesni plasman (15. mjesto).

 

Komentari