Baroknom gradu Varaždinu prijeti ekološka katastrofa. Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja zabranilo je naime rad „privremenom“ odlagalištu otpada u gradskom naselju Brezje, a gradske vlasti još uvijek nemaju novo rješenje za zbrinjavanje otpada. Iz gradske komunalne tvrtke Varkom su neslužbeno poručili da od subote neće odvoziti otpad jer ga nemaju kuda odlagati. Kante s otpadom, a dnevnoVaraždinci proizvedu oko 40 tona otpada, ostat će tako pune, a mjesta za novi otpad u njima neće biti.

U varaždinsku Gradsku vijećnicu u ponedjeljak je stiglo rješenje više inspektorice za zaštitu okoliša kojim se gradskoj komunalnoj tvrtki Varkom zabranjuje dovoziti, obrađivati i skladištiti otpad na „privremenoj“ lokaciji u gradskom naselju Brezje.

Rješenje stupa na snagu od subote, a i iz ministarstva zaštite okoliša poručili su da će na prvi pokušaj kršenja tog rješenja zapečatiti pogon u Brezju.

Gradonačelnik Goran Habuš na sjednici Gradskog vijeća u utorak je trebao predstaviti novo rješenje za odlaganje varaždinskog otpada no njegova opcija je naglo propala pa je sjednica Gradskog vijeća odgođena za tjedan dana.

- Imali smo rješenje za ovu situaciju ali je ono „minirano“ u razdoblju od ponedjeljka navečer do utorka ujutro. Mogu otvoreno reći da znam da je varaždinski HDZ „minirao“ naše rješenje i kod toga stojim - poručio je gradonačelnik Habuš. Njegova izjava izazvala je negodovanje kod vijećnika iz redova HDZ-a koji su njegovu izjavu nazvali skandaloznom.

- Kako smo mogli „minirati“ nešto kad nismo niti znali koji je gradonačelnikov plan. Mi niti sada ne znamo što je on namjeravao s otpadom - poručio je šef varaždinskog HDZ-a Vlatko Vuković.

Neslužbeno smo doznali da je gradonačelnikov prijedlog bio da se novonastali varaždinski otpad odloži na odlagalištu u Općini Davor u Slavoniji. Navodno je kontakt sa načelnikom te općine Đurom Anđelkovićem (HDZ) bio uspostavljen no u utorak ujutro Anđelković je izvjestio Grad Varaždin da nisu u mogućnosti zaprimiti otpad iz Varaždina pa je ta opcija propala.

Službene izjave iz komunalne tvrtke Varkom, koja obavlja djelatnost prikupljanja i odlaganja otpada u Varaždinu ali i nekim okolnim općinama, još uvijek nema no neslužbeno smo doznali da će u subotu prekinuti sve djelatnosti vezane uz otpad dok se ne nađe rješenje za odlaganje otpada. Varaždinci dnevno„proizvedu“ oko 40 tona otpada koji će tako od subote ostati u kantama, a mjesta za novi otpad u njima više neće biti dok se ne nađe rješenje.

Varkom je inače od 2006. godine otpad odlagao na „privremenom“ odlagalištu u Brezju. To privremeno odlagalište trebalo je funkcionirati samo nekoliko mjeseci no to se proteglo na gotovo sedam godina.

U međuvremenu, nedaleko tog „privremenog“  odlagališta izgrađen je moderni pogon za mehaničko-biološku oporabu otpada. No, taj je posao predmet istrage USKOK-a protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i poduzetnika Davora Patafte zbog sumnje da je Čehok kao gradonačelnik pogodovao Patafti u tom poslu pa je nova gradska vlast spremna uzeti to rješenje za odlaganje otpada u obzir samo ako Pataftin T7 VIS pristane na puno nižu cijenu obrade otpada od one koja je  ugovorena sa bivšom gradskom vlasti na čelu sa Čehokom.

Komentari

05.06.2012. 13:16h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: varkom.hr