klonirano je 200 lipa

Hrvatski šumarski institut klonirao poznatu dugovječnu ivanečku lipu

Objavljeno: 19.02.2020. 08:18

Zadnja izmjena: 19.02.2020. 08:26

Godinu dana nakon što su stručnjaci Hrvatskog šumarskog instituta u suradnji s predstavnicima Grada Ivanca sa stare dugovječne ivanečke lipe (Tilia platyphyllos Scop.) skupili oko 200 reznica i otpremili ih u rasadnik s namjerom da ih kloniraju, iz Instituta javljaju da je ivanečka lipa uspješno klonirana.

Samim tim njen originalni genetski zapis ostaje trajno sačuvan, odnosno ostat će živjeti i nakon što se ugasi biološki život izvornog stabla. Ivanečka lipa živi je svjedok drevne ivanečke povijesti i s razlogom se vjeruje da je svjedočila dolasku vitezova ivanovaca na naše prostore.

- Zbog svega ovoga odlučili smo da ivanečku lipu kloniranjem trajno sačuvamo za buduće generacije. Budući da će klonovi za isporuku biti spremni najesen, ponudit ćemo ih svim građanima Ivanca koji ih budu željeli zasaditi. Napominjem da će se za svaki klon izdavati numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica. Pozivam građane da već sad porazmisle o prostoru na kome bi mogli zasaditi lipu! Razmišljamo i o sadnji parka ivanečkih lipa – poručio je gradonačelnik Milorad Batinić.

 

Komentari