grad ludbreg

Hrvatsko arheološko društvo objavilo je dobitnike nagrada Društva, jedna ide u Ludbreg

Objavljeno: 14.11.2023. 08:07

Zadnja izmjena: 14.11.2023. 08:07

Foto: Arhiva (Otvorenje parka Iovia)

Hrvatsko arheološko društvo objavilo je dobitnike nagrada Društva za 2022. godinu, a nagradu Josip Brunšmid za promociju struke dobila je Tajana Pleše sa suradnicima za projekt Arheološki park Iovia.

U Ludbregu je u svibnju 2021. godine otvoren Arheološki park Iovia koji svjedoči o kontinuitetu života na ovom području. Ono po čemu je Ludbreg poznat u arheološkom svijetu je otkriće antičke vile i kupališta, a čiji se ostaci nalaze upravo na mjestu današnjeg arheološkog parka. Arheološki park je osmišljen kao nalazište koje ima interpretacijsko-didaktičku postavu i Centar za posjetitelje. 

Projekt je proveden u suradnji s brojnim stručnjacima iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Instituta za antropologiju, Instituta za arheologiju, Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak, Gradskog muzeja u Varaždinu te uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i jedan je od najvećih projekata u povijesti Grada Ludbrega. 

Tajana Pleše bila je voditeljica arheoloških istraživanja Vrta Somođi u Ludbregu. S djelatnicima lokalne samouprave osmislila je i nekoliko projekata kojima je cilj približiti hrvatsku kulturnu baštinu široj javnosti, a jedan od njih upravo je Arheološki parka Iovia-Ludbreg.

Komentari