Pročitajte odgovor HZZ-a na kritike čitatelja portala eVaraždin.hr

Objavljeno: 14.07.2014. 08:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Proteklog tjedna među čitateljima portala eVaraždin.hr povela se rasprava o kvaliteti usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Komentari su bili mahom negativni. Mnogi čitatelji konstatirali su i kako bi HZZ trebalo ukinuti te da bi se novac od europskih fondova namijenjen poboljšanju usluge HZZ-a treba uložiti u nešto drugo.

O cijeloj situaciji oglasio se i Područni ured HZZ-a Varaždin:

 Temeljne zadaće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje su posredovanje pri zapošljavanju osoba koje traže posao u zemlji i inozemstvu, osiguravanje prava nezaposlenih osoba tijekom nezaposlenosti, profesionalno savjetovanje nezaposlenih i drugih osoba pri odabiru posla i zanimanja, organiziranje stručnog obrazovanja, usavršavanja i prekvalifikacije, poticanje zapošljavanja i obrazovanja primjenom mjera aktivne politike zapošljavanja, praćenje i analiziranje stanja na tržištu rada i obavještavanje javnosti o tome.

 Korisnici usluga Zavoda su poslodavci – poduzeća (trgovačka društva), obrtnici, poduzetnici, zadruge i drugo, nezaposleni – osobe koje aktivno traže posao, raspoložive su za rad i radom ne zarađuju više od najvećeg iznosa novčane naknade te koriste prava što proizlaze iz statusa nezaposlenosti, tražitelji zaposlenja – osobe prijavljene Zavodu i koje traže posao, ali nisu korisnici prava na temelju nezaposlenosti, a mogu biti i zaposleni, studenti i druge osobe, učenici, studenti i ostali – Zavod je otvoren svima kojima su potrebne informacije o zapošljavanju i tržištu rada.

 Poslodavcima nudimo ove usluge: uvidom u najopsežniju bazu podataka o nezaposlenima i tražiteljima zaposlenja posredujemo pri izboru kandidata koji svojim osobinama najviše odgovaraju potrebama poslodavaca, besplatno oglašavamo potrebe za radnicima (stranice na internetu, bilteni, oglasna mjesta u područnim službama i ispostavama), nudimo timsku (psihološku, medicinsku i pedagošku) procjenu karakteristika kandidata s obzirom na zahtjeve pojedinih konkretnih poslova i radnih mjesta, provodimo postupak odabira (predselekcija, selekcija) i upućivanje poslodavcima dogovorenoga broja kandidata za pojedine poslove, operativno dajemo financijsku potporu novom zapošljavanju ili obrazovanju uz pomoć programa poticanja zapošljavanja, osiguravamo pravnu pomoć pri zapošljavanju te stručnu i organizacijsku pomoć u procesu restrukturiranja i zbrinjavanja viška radnika, uz sporazumni (ugovorni) odnos omogućujemo poslodavcima ostvarivanje navedenih i drugih usluga bez prevelikog administriranja.

Nezaposlenim osobama pružamo usluge informiranja, savjetovanja, profesionalnog usmjeravanja, organiziranja radionica, osiguravanja materijalnih i drugih prava tijekom nezaposlenosti, i to: informacije o slobodnim radnim mjestima iz više izvora, o ponudi na tržištu rada, o gospodarskim kretanjima u pojedinim hrvatskim regijama, uspješnim poduzetnicima i slično, usluge info-pulta (mjesta  prijavu u evidenciju, administrativne poslove, određivanje termina za pojedinačno savjetovanje i informiranje, pravno savjetovanje, itd.), individualno savjetovanje.

Zatim tu su pomoć u procjeni radnog, stručnog i osobnog potencijala, pomoć pri izradi plana traženja posla i zapošljavanja, posredovanje za ciljana radna mjesta,povratno informiranje o poduzetim aktivnostima i rezultatima. Organiziramo različite radionice za stjecanje znanja i vještina radi što uspješnijeg snalaženja na tržištu rada, a i prigode za razmjenu iskustva u traženju posla neformalnim oblicima rada, na temelju zakona i drugih propisa osiguravamo materijalna i druga prava nezaposlenih osoba (novčana naknada i neki drugi oblici pomoći), provodimo profesionalno usmjeravanje – pomoć u dodatnoj (samo)procjeni osobnih mogućnosti i karakteristika, pomoć pri eventualnom odabiru programa obrazovanja i osposobljavanja, utvrđivanje preostale radne sposobnosti i procjena radnog potencijala za konkretno radno mjesto.

Primjenom Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti od 1. siječnja 2014. godine ukinuta je obaveza redovnog mjesečnog javljanja za nezaposlene osobe. Navedenim Zakonom i Pravilnikom o aktivnom traženju posla kao jedna od obaveza nezaposlene osobe je i obaveza obavljanja Individualne konzultacije. Nezaposlena osoba dužna je redovito kontaktirati svoga/svoju savjetnika/savjetnicu za zapošljavanje u dogovorenom terminu za konzultacije u vezi traženja posla jednom tjedno, a najkasnije jednom u 4 tjedna.

Kako je prosječan broj nezaposlenih osoba po savjetniku/savjetnici oko 700 nezaposlenih osoba, ukidanjem redovnog mjesečnog javljanja nije došlo do smanjenja obima posla savjetnika za zapošljavanje nego do povećanja obima poslova.

Svako slobodno radno mjesto koje dostave poslodavci objavljeno je na Internet stranici HZZ-a i oglasnoj ploči i podaci o svim slobodnim radnim mjestima su svima dostupni. Savjetnici za zapošljavanje temeljem dostavljenih slobodnih radnih mjesta ciljano posreduju tj. upućuju poslodavcu samo one nezaposlene osobe koje udovoljavaju postavljenim uvjetima radnog mjesta.

Prvi korak predstavljanja poslodavcu je pisanje prijave i životopisa, a konačan odabir osobe koju će zaposliti obavlja poslodavac na temelju znanja i vještina potrebnih za potrebe obavljanja poslova određenog radnog mjesta. Kako bi nezaposlene osobe pripremili za što bolje predstavljanje poslodavcu HZZ provodi radionice o aktivnom traženju posla koje obuhvaćaju pisanje prijava i životopisa i predstavljanje poslodavcu jer smo svjesni činjenice da bez obzira dostupnost informacija mnoge nezaposlene osobe ne posjeduju ta znanja.

Da mogućnosti zapošljavanja postoje govori i činjenica da su u 2013. godini poslodavci HZZ, PU Varaždin dostavili potrebe za zapošljavanjem 5404 radnika, a iz evidencije HZZ, PU Varaždin zaposleno je 7375 nezaposlenih osoba, dok su u prvih 6 mjeseci 2014. godine poslodavci dostavili potrebe za zapošljavanjem 4182 radnika, a iz evidencije HZZ, PU Varaždin u tom razdoblju zaposleno je 4625 nezaposlenih osoba.

Posebno napominjemo da HZZ ne otvara slobodna radna mjesta već broj slobodnih radnih mjesta ovisi o poslodavcima, odnosno cjelokupnoj gospodarskoj situaciji. HZZ posreduje između poslodavca i nezaposlene osobe, a poslodavac je taj koji na kraju odabire zaposlenika.

Komentari