proiopćenje grada lepoglave

I dalje otežan prelazak granice sa Slovenijom

Objavljeno: 24.05.2020. 12:49

Zadnja izmjena: 24.05.2020. 12:49

U jeku relaksiranja mjera vezanih uz trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, među gradovima i općinama u pograničnom području sa susjednom Republikom Slovenijom razvila se inicijativa za otvaranjem granice i omogućavanja prelaska iste za građane s obiju strana.

I dok s jedne strane gotovo svaki službeni nastup odgovornih osoba u medijima govori o dinamičnom i olakšanom ulasku slovenskih državljana u Hrvatsku, nitko ne govori o problemima ulaska hrvatskih građana u Sloveniju. Zbog svega toga, inicijativa koja je formu dobila kroz zagovarački proces Udruge gradova u Republici Hrvatsku službeno je dostavljena u nadležna ministarstva, a istu su podržali brojni gradovi i općine u pograničnom području s Republikom Slovenijom. Sad se očekuje završni potez hrvatske i slovenske diplomacije.

- Svjesni smo činjenice da je nacionalni Stožer civilne zaštite donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske što je svakako korak bliže ka rješavanju problema s kojima se susreću građani, ali u praksi to još nije zaživjelo u opsegu u kojem je najavljeno. I dok se ministri sastaju kako bi dogovorili taj olakšani prelazak granice i tvrde da samo treba parafirati međusobni sporazum, to se još uvijek nije dogodilo i problemi postoje i dalje – rekao je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač.

Komentari