OPĆINA MARUŠEVEC

I Jura Zeleni na obilježavanju Dana općine Maruševec

Objavljeno: 25.04.2021. 09:58

Zadnja izmjena: 25.04.2021. 10:04

Uz pridržavanje epidemioloških mjera, u povodu Dana općine i blagdana svetog Jurja, u prostorijama Općine Maruševec održana je prigodna svečanost.

Predsjednik Općinskog vijeća u zadnjem sazivu Marijan Fatiga na početku sjednice osvrnuo se na minuli rad Općine Maruševec, spomenuvši projekte koji su realizirani u zadnje četiri godine; od sanacije klizišta do niskonaponske mreže i javne rasvjete.

Načelnik Općine Damir Šprem u svom govoru istaknuo je nekoliko aktualnih projekata; rekonstrukciju i energetsku obnovu Društvenog doma u Druškovcu te projekt Uspostave reciklažnog dvorišta koji je u iznosu od 3,9 milijuna kuna odobren od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nagrade i priznanja

Svečanost u povodu Dana općine Maruševec bila je prilika da se uruče nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima. Povelja počasnog građanina Općine Maruševec dodijeljena je mons. Josipu Mrzljaku, biskupu varaždinskom u miru za izniman doprinos razvoju i napretku Općine Maruševec nakon darivanja crkvenog zemljišta na kojem će Općina graditi Kulturni centar Maruševec. Nagrada za iznimna dostignuća dodijeljena je profesoru matematike Mihaelu Vurušiću za uspjehe učenika iz područja matematike i šaha, dok su plakete Općine Maruševec dodijeljene veteranu Domovinskog rata Damiru Makovcu te Streljačkom klubu „Metalac“ u povodu 40. obljetnice postajanja.

Prigodan program

Na sam Dan općine Maruševec, 23. travnja, u jutarnjim satima održana je Sveta misa koju je ispod crkve svetog Jurja u Maruševcu predslavio mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u miru. U poslijepodnevnim satima, dio naselja Čalinec i Kapelec obišao je Jura Zeleni. Ove je godine Jura Zeleni krenuo od Etnokuće u Čalincu, rekonstruirane tradicionalne kuće koju je Općina Maruševec ulaganjem vlastitih sredstava spasila od daljnjeg propadanja i koju će do kraja godine opremiti pokućstvom i predmetima iz nekadašnje svakodnevice maruševečkih kućanstava te je na taj način staviti u turističku funkciju.

Juru Zelenog i ove je godine utjelovio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, koji je kroz Čalinec i Kapelec plesao okićen granama breze i bršljana i takav uveseljavao mještane, koji su ga dočekali i darivali ispred dvorišnih ograda okićenih zelenilom, tradicionalno za Jurjevo.

Komentari