Iako je potražnja za KV radnicima velika nezaposlenost raste

Objavljeno: 06.06.2011. 13:22

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Kako bi povećali zapošljavanje i ujednačili ponudu i potražnju na tržištu rada, varaždinska podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ujedinila je snage sa obrazovnim i gospodarskim institucijama te Varaždinskom županijom u Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje.

Na tržištu rada Varaždinske županije, kao uostalom i na tržištima rada u svim drugim županijama, još uvijek postoji disbalans između potražnje za radnim mjestima i radnicima.

To se očituje i u statistikama varaždinske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jer potražnja za poslovima postoji, a broj nezaposlenih raste jer u strukturi nezaposlenih ne postoje kvalificirani radnici koji bi mogli aplicirati za te poslove.

Kako bi to ispravili i pokušali ujednačiti ponudu i potražnju za poslovima, varaždinska podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje potaknula je osnivanje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje sa obrazovnim i gospodarskim institucijama te Varaždinskom županijom.

U rad Lokalnog partnerstva uključene su sve osnovne i srednje škole s područja županije, gospodarska i obrtnička komora, Centar za socijalnu skrb i Varaždinska županija.

Ravnateljica varaždinske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jasenka Hutinski istaknula je da je cilj partnerstva osmisliti Strategiju razvoja ljudskih potencijala, kao važnog dijela Županijske razvojne strategije koja je prihvaćena na Županijskoj skupštini krajem prošle godine.

- Naš cilj je identificirati sve poteškoće u razvoju ljudskih resursa u županiji. Želimo postići da obrazovni programi i obrazovne institucije svoje programe planiraju onako kako mi planiramo razvoj našeg gospodarstva. Problem je što djeca ne žele upisivati zanimanja koja im nisu atraktivna iako je potražnja velika. Želimo postići da obrazovne institucije ne školuju za Hrvatski zavod za zapošljavanje nego za gospodarstvo – naglasila je Hutinski.

U Varaždinskoj županiji trenutno je najveća potražnja za radnicima u radno intenzivnim prerađivačkim industrijama kao što su šivači kože i tekstila te obućari, zatim za radnicima u građevini te za radnicima u ugostiteljskoj branši, odnosno konobarima i kuharima.


Komentari