Grad Ivanec

Idući tjedan počinju radovi na rekonstrukciji glavnog parka u Ivancu - posadit će se 65 novih stabala

Objavljeno: 12.09.2019. 12:39

Zadnja izmjena: 12.09.2019. 12:42

Idući tjedan počinju radovi u glavnom gradskom parku u Ivancu, čime ujedno počinje provedba šireg projekta revitalizacije ivanečkih parkovnih površina koja će se u fazama odvijati ove i idućih godina.

Projekt rekonstrukcije parkova i zelenih zona, koji uključuje veliki park, Mali park i zelene zone u Arnoldovoj i Kumičićevoj ulici, izradio je Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog. Projektom je predviđeno i postavljanje moderne urbane opreme (klupe, koševi za smeće) te uređenje novih boravišnih zona za građane.

U velikom parku sada je 150 stabala, pretežito starih i reprezentativnih. Prema ocjeni Instituta, većina ih je u dobrom zdravstvenom stanju, prvenstveno zato što je rušenje dijela bolesnih stabala izvršeno prethodnih godina, a uklonjen je i dio stabala koja su teško stradala u velikom nevremenu u lipnju 2017. godine.

 

Zbog bolesti (centralne truleži), nametnika i lomova sada će se morati ukloniti 36 bolesnih i starih stabala, a među njima i drvored divljih kestena u Varaždinskoj ulici, prema Domu zdravlja. Na mjesto posječenih kestena bit će zasađena srebrnolisna lipa. U parku će ukupno biti zasađeno 65 novih stabala.

Radove će izvesti tvrtka Cedrus Forest d.o.o. iz Čakovca, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 419.500 kuna.

U drugoj fazi nastavit će se i s ostalim predviđenim radovima – uredit će se šetnice, sagraditi primjerena javna rasvjeta, urediti sjenica te cijeli park opremiti novom urbanom opremom, kako je to i predviđeno cjelovitim projektom revitalizacije parka.

Komentari