Igor Rešetar, vođa hrvatske 'seljačke bune' mljekara: Propast ćemo!

Objavljeno: 23.02.2012. 16:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Međimurske novine

Igor Rešetar, mljekar iz Kuršanca, vođa "hrvatske seljačke bune", u intervjuu za Međimurske novine, naglašava da će propasti pristanu li na otkupnu cijenu mlijeka...

Prosvjedi proizvođača mlijeka u Hrvatskoj i Međimurju obilježili su zadnjih desetak dana naše svakodnevnice. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar iz Kuršanca već je više puta ponovio da ih je na prosvjede natjerala teška gospodarska situacija koja je brojne farme dovela do propasti, te da se ne radi o političkim prosvjedima, već je u pitanje egzistencija proizvođača mlijeka. 

- Na žalost, u zadnjih desetak godina poljoprivredni proizvođači, pa i proizvođači mlijeka, potrošili su znatan novac kroz poticaje, a da rezultat nije vidljiv. Pravi je problem u tome što su hrvatski seljaci izgubili tržište, a država ih nije organizirala na način da se mogu oduprijeti konkurenciji iz drugih zemalja. Tako su ostali na vjetrometini između multinacionalki s jedne strane i trgovaca s druge strane, slabi i nedovoljno organizirani - tvrdi Rešetar.

S druge strane, ni jedno Ministarstvo poljoprivrede do sada nije povuklo prave poteze za dugoročnu stabilnost poljoprivredne proizvodnje, tako da su mnogi problemi naslijeđeni. Proizvođači mlijeka su zbog visokih ulaganja zbog prilagodbe tržištu i visokih kredita izuzetno osjetljiva kategorija pa su oni uvijek prvi na udaru.

U Međimurju iz godine u godinu sve manja proizvodnja mlijeka

- Može se reći da se, usprkos svim zaklinjanjima političara, dogodilo nešto što nije trebalo, domaći proizvođači mlijeka u zadnjih su desetak godina desetkovani. Još 2003. godine bilo je oko 60.000 proizvođača mlijeka u Hrvatskoj, da bi taj broj sve do danas stalno padao. Prema najnovijim podacima, Hrvatska trenutno ima još samo 14.500 proizvođača mlijeka. Još je teža situacija u Međimurskoj županiji, koja ima još samo 560 proizvođača mlijeka. Godine 2010. međimurski su proizvođači mlijeka proizveli 21,358.383 kilograma (litara) mlijeka, a 2011. godine, što su ekskluzivni podaci, međimurski proizvođači mlijeka proizveli su 20,764.079 kilograma (litara) mlijeka, manje nego godinu dana prije. Treba reći da je mlijeko proizvedeno u Međimurju veoma kvalitetno, čak 92 posto tog mlijeka spada u prvi razred. No, usprkos svemu, proizvodnja mlijeka u Međimurju i dalje pada, a tako je i u cijeloj Hrvatskoj - ističe Rešetar.

Drugim riječima, u Međimurju danas ima više gostionica i kafića nego proizvođača mlijeka, a na tako niske grane proizvođače mlijeka dovela je višegodišnja loša politika u poljoprivredi.

Cijeli intervju pročitajte u 859. broju Međimurskih novina koji možete nabaviti od ovog petka 24. veljače na svim prodajnim mjestima.

Komentari