ZLATKO POSPIŠ, PREDSJEDNIK HSTS-A

"Igrajući stolni tenis zaboravite na alzheimera, na parkinsona, na lokomotorne smetnje i na bolesti krvožilnog sutava!"

Objavljeno: 30.08.2018. 16:13

Zadnja izmjena: 30.08.2018. 16:13

Foto: Damir Ivančić

Zlatko Pospiš, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza pohvalio je organizaciju 9. Turnira Sportskih novosti i 8. VzPong održanih u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin tijekom proteklog vikenda u organizaciji STK Starr Varaždin.

- O turniru ovdje u Varaždinu mogu reći sve najbolje. Sjajan turnir, došla su djeca iz cijele Hrvatske, a čak ima mladih stolnotenisača iz okolnih zemalja. Ugođaj grada Varaždin i ova dvorana, koja je izgrađena na prekrasnom mjestu uz Dravu dodatan su motiv za dolazak na turnir. Sudionici su oduševljeni gradom i hranom u gradu, tako da je sve ovo jedan prekrasan događaj za sve nas ali i za Varaždin. Svi moramo biti svjesni da su sudionici i njihova pratnja ovdje morali nešto pojesti, prespavati, pa takvi događaji koje imaju gradovi u Hrvatskoj ali i cijelom svijetu donose zaradu gradu. Ovakvi turniri su profitabilni za grad u kojem se održavaju i svi su to prepoznali te imamo sve veći suport gradova domaćina.

Profitabilni turniri

Stolni tenis je vrlo interesantan i kao oblik rekreacije a ne samo kao profesionalan sport, ne traži mnogo prostora i opreme. Sigurno ga preporučujete i potičete kao oblik rekreacije.

- Za obične građane šaljemo poruku da ne razmišljamo samo o vrhunskom sportu. Najvažnije je za obične građane, rekreativce kao što je rekao američki doktor Oz i preporučila svjetska zdravstvena organizacija - rekreativno se bavite stolnim tenisom. Profesionalno ne, u toj dobi iznad 4o godina profesionalno bavljenje sportom sigurno nije zdravo, rekao bi da je više štetan nego zdrav. Ali rekreativni, amaterski stolni tenis je najzdraviji sport na svijetu. Koriste ga i neke vojske, koriste ga i zdravstvene organizacije i bolnice za liječenje. Znači nema alzheimera, rekla je japanska zdravstvena organizacija, nema ni parkinsonove bolesti  i uspješan je protiv srčanih bolesti te te za održavanje lokomotornog sustava.

Velik broj starijih veterana još uvijek prakticira stolni tenis, a kako je nekontaktni sport nema puno ozljeda. Gdje i kada igrati stolni tenis?

- Važno je da nema povreda. Kada dođemo u neke godine možemo igrati i ljepši nogomet od stolnog tenisa ili igrati veliki tenis ali u stolnom tenisu nema težih povreda kao u drugim sportovima. Niti u profesionalnom dijelu a pogotovo što se tiče rekreativnog bavljenja stolnim tenisom. Moja preporuka je igrajte stolni tenis doma, u dvorištu, na cesti, na tavanu, na plaži i svuda drugdje te tijekom cijele godine.

Najrazvijenija regija u Europi

Varaždin i cijela ova regija imaju bogatu stolnotenisku povijest, kako profesionalnu tako i rekreativnu. Očekujete daljnji razvoj ovog kraja na području stolnog tenisa?

- Varaždin i ova regija posjeduje velik broj stolova. Grad Varaždin je grad stolnog tenisa. Sjajna tradicija, puno sjajnih igrača i naravno cijela regija, uključujući posebno i Međimurje. Ovdje ima tisuće rekreativaca stolnog tenisa. Sigurno je ovo stolnoteniski najrazvijenija regija  u Europi poslije Njemačke i Francuske.

Komentari