Ima Varaždinaca kojima nedjelja počinje uz kobasice, frigane ribice, harmoniku...

Objavljeno: 25.10.2015. 16:20

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 09:21

Foto: Josip Novak

Nedjeljna šetnja varaždinskim placom uvjerila nas je kako su zalogajnice i pečenjarnice Varaždincima još uvijek nezamjenjivi ugostiteljski prostori u kojima se dobro jede, povremeno svira i pjeva, dakako, bez razglasa, a ispijene škropce im nitko ne broji...

Najčešći posjetitelji su nam varaždinski umirovljenici. Oni ne troše mnogo novca, ali su zato redoviti gosti i uvijek raspoloženi za šalu i poneku nepodopštinu, rekao nam je Rajko Lovričić, vlasnik istoimene popularne pečenjarnice iz čije kuhinje uvijek fino miriši.

- Gostima nedjeljom obično spravljamo frigane ribice, no dobro idu porcije ćevapa i kotleti. Ipak, najviše se traži po pola para kobasice sa senfom. Nažalost, takvo je vrijeme došlo i štedi se na sve strane – kaže nam Lovrinčić koji je svoju pečenjarnicu otvorio, na kako kaže - „aprililil“, 1. travnja 2004. godine.

Sve dok u prostorima u kojima se poslužuju jela nije Zakonom zabranjeno pušenje, kod “Rajka“ su gosti uz kavu konzumirali i žestoka pića. No, te navade su se stubokom promijenile.


Rajko Lovričić

- Ubrzo su gemišti i škropci postali najtraženije piće. Vino mora biti vrhunsko i ja ga od prvog dana nabavljam od Levačića iz Železne Gore – ističe Lovričić.

Varaždinski umirovljenik Zlatko Ladić potvrdio nam je kako u ovu zalogajnicu dolazi radi vrhunske kapljice. No, ima tu još nečega...

- Atmosfera je ugodna i ne ruži previše beštek! Svi se dobro poznajemo, dođemo prelistati novine i najčešće teme za razgovor su nam gorice. Kod Rajka nam jedino nedostaje mlada konobarica – naglasio je Ladić, na kojeg se nadovezao Lovričić rekavši kako ne namjerava pomladiti osoblje.



Moram voditi računa o posjetiteljima, dodao je, pojasnivši kako ne želi da mu osjetljivije goste „strefi infarkt“.

U jelima koja imaju svoj nacionalni, etnički, ali i autorski potpis danas su po tko zna koji put uživali Milan, Anđelko, Željko, Slobodan, Stjepan i drugi članovi ekipe koja se redovito druži u pečenjarnici.

- Dobrog raspoloženja nam nikada ne nedostaje, osobito kada slavimo rođendane ili rođenje unuka. Vlasnik je izuzetno tolerantan i ne brani nam da sami pozovemo harmonikaša Srećka ili bend „Stari zajci“ uz čiju glazbu uvijek zapjevamo – rekli su nam Varaždinci čije je redovito druženje inicirao pokojni Gerhard Kunić, pjevač legendarne grupe „Crno bijeli“.   

   

Komentari