negdje bolji, negdje gori

Imamo manje nezaposlenih od hrvatskog prosjeka, ali i debelo niže plaće

Objavljeno: 17.04.2017. 14:36

Zadnja izmjena: 17.04.2017. 14:39

Foto: Arhiva

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u Republici Hrvatskoj za siječanj 2017. godine iznosila je 5895 kn. Zanimljiv je i podatak da registrirana nezaposlenost iznosi 15,3%.

Prije no što ove podatke usporedimo s našom županijom, dobro je imati na umu sljedeće stvari:

  • više je naših državljana koji primaju plaću ispod ovog prosjeka nego onih koji primaju natprosječnu plaću
  • plaću višu od prosjeka imaju samo grad Zagreb i Dubrovačko-neretvanska županija. Sve ostale županije - uključujući i našu - imaju plaću ispod ovog prosjeka.
  • Registrirana nezaposlenost odnosi se, dakle, isključivo na osobe koje su kao nezaposleni prijavljeni na HZZ-u

I bolji i gori od drugih

Statistički podaci za našu županiju ne ažuriraju se istodobno kad i državni, tako da ne možemo dati najpreciznije brojke. No, s obzirom na ranije statistike i prisutne trendove, prilično se utemeljeno može zaključiti kako je kod nas prosjek neto plaća oko 3900 kn, dok je registrirana nezaposlenost oko 7%. Premda su moguće manje pogreške u ovim izračunima, ipak je i ovo dovoljno da zaključimo kako je kod nas nezaposlenost dvaput manja od hrvatskog prosjeka, ali su i plaće nekih 2000 kn ispod prosjeka - o čemu smo nedavno i pisali.

>> PROVJERILI SMO Hoće li do 2020. u našem kraju biti sasvim normalno staviti u džep 5 tisuća kuna mjesečno?

Dva se jednostavna pitanja postavljaju prilikom gledanja na ove statističke podatke - zašto imamo manje nezaposlenih i zašto imamo niže plaće od ostalih? Oba ova zašto imaju jedan jednostavan odgovor - zbog razvijenosti prerađivačke industrije u našem kraju. Dovoljne je vidjeti statistike HZZ-a i uočiti kako je od 549 osoba koje su se prošli mjesec zaposlile u najboljem slučaju njih 80 imalo diplomu fakulteta.

Još je gore kad se pogleda popis 10 najtraženijih zanimanja. Dok su nedavno mediji u Hrvatskoj s priličnom konsternacijom prenijeli podataka kako od 10 najtraženijih zanimanja u zemlji za samo 1 od njih treba diploma, kod nas je situacija još poraznija. Drugim riječima, od 10 najtraženijih zanimanja u našem kraju nijedno ne traži diplomu. Štoviše, najtraženije zanimanje u našem kraju - radnik/ca na proizvodnoj liniji - ne traži praktički nikakvo školovanje. Uđemo li još dublje u statistike HZZ-a, onda vidimo kako se praktički najbrže smanjuje postotak neškolovanih osoba na Zavodu. Drugim riječima, one najbrže nađu posao - ali to su uglavnom oni poslovi za koje je čak i naš otužni prosjek od 3800 kn neto plaće misaona imenica. Promjenu takvih trendova teško da ćemo doživjeti u skorije vrijeme - osim što je vrlo moguće da oni postanu vladajući i u cijeloj zemlji.

Komentari