otvorene prijave

Imate tradicionalan 'lepoglavski' recept? Prijavite ga za upis u kuharicu

Objavljeno: 10.03.2022. 10:00

Zadnja izmjena: 10.03.2022. 10:00

U želji da za buduće generacije sačuva i javnosti predstavi kulinarsku tradiciju lepoglavskog kraja, Grad Lepoglava pokrenuo je izradu lepoglavske kuharice u kojoj će biti predstavljeno 20-ak jela jedinstvenih za područje Grada Lepoglave.

Jedan od važnijih koraka u pripremi kuharice je prikupljanje informacija o samim jelima. S tom namjerom, svima koji znaju neko od tradicionalnih jela s područja Grada Lepoglave upućen je poziv da prijedloge jela, s recepturom, dostave na jedan od kontakata ([email protected], 494 317, 099 733 0569), a kako bi prijavljeno jelo, bude li zadovoljilo kriterije, moglo biti predstavljeno u prvoj kuharici lepoglavskog kraja. Prijaviti se mogu sve vrste jela - od kolača do glavnih jela. Prijave se primaju do 25. ožujka 2022.

Kulinarska tradicija lepoglavskog kraja bit će predstavljena u lepoglavskoj kuharici koja bi svjetlo dana trebala ugledati ove godine. Potvrđeno je to na jednoj od aktivnosti provedenoj u okviru priprema za izdavanje kuharice u kojoj će biti predstavljeno 20-ak jela karakterističnih za lepoglavski kraj, prilagođenih zahtjevima modernog kulinarstva.

Kod odabira jela, koja će u kuharici biti predstavljena, koristi se dostupna arhivska građa, zapisi u kojima se spominje kulinarska tradicija lepoglavskog kraja i recepture, kao i recepti koji se u lepoglavskom kraju prenose s generacije na generaciju. Na izradi lepoglavske kuharice Grad Lepoglava angažirao je vrsnog kuhara Damira Crlenog koji će, između ostalog, pripremiti jela koja će u kuharici biti predstavljena. Uz izradu lepoglavske kuharice, vlastitu kulinarsku tradiciju Grad Lepoglava nastoji sačuvati i zaštitom izvornosti mlinčanog kolača jedinstvenog upravo za lepoglavski kraj.

Komentari