Inspekcija MZOIP-a zabranila korištenje petrolkoksa u Ciglani Cerje Tužno

Objavljeno: 18.02.2013. 13:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger/Varaždinski tjednik

Ciglani Cerje Tužno u mjestu Cerje Nebojske inspekcija zaštite okoliša zabranila je korištenje petrolkoksa, priopćilo je to danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

>> Mještani Cerja Nebojse boje se zagađenja zbog tamošnje Ciglane

>> Mještani: Ne možemo i nećemo prihvatiti da se u Ciglani Cerje Tužno spaljuje petrolkoks!

- Po rješenju Inspekcije zaštite okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode od dana 15. veljače poduzeću Ciglana Cerje Tužno u Cerju Nebojse zabranjuje se korištenje postrojenja za doziranje petrol-koksa i silosa za skladištenje - stoji u priopćenju MZOIP-a.

U rješenju također stoji da je Ciglana rekonstrukciju postrojenja izvela protivno odredbama Zakona o zaštiti okoliša jer prethodno nije proveden postupak utvrđivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša.

Postrojenje za doziranje petrolkoksa i silos za skladištenje bit će zatvoreni 20. veljače.

- Zabrana korištenja postrojenja osigurava se pečaćenjem postrojenja koje će se provesti 20. veljače. Proizvodnju opeka Ciglana Cerje Tužno može nastaviti korištenjem prirodnog plina kao energenta za rad tunelske peći - stoji na kraju priopćenja.

Podsjetimo, Ciglana je petrolkoks uz prirodni plin počela koristiti još u prosincu što je izazvalo burne reakcije mještana.

Tvrdili su da Ciglana za loženje s petrolkoksom nije ishodila studiju utjecaja na okoliš niti suglasnost jedinica lokalne samouprave. Usto, za dogradnju postrojenja nisu imali građevinsku dozvolu, ali niti dimnjak kroz koji je sukljao gusti dim nije bio odgovarajuće visine, poručili su na dva održana zbora mještana.

Iz Ciglane su pak poručili da su se na djelomično uvođenje alternativnog energenta uz plin odlučili zbog povećanja cijena plina. 

Priopćenje MZOIP-a komentirala je i Karolina Fijačko Varga, predsjednica nedavno osnovane udruge Okoliš koja je organizirana s ciljem zaustavljanja korištenja petrolkoksa u Ciglani.

- Jutros smo posjetili inspektoricu zaštite okoliša koja nas je usmeno izvijestila o zabrani korištenja petrolkoksa. No, uskraćen nam je odgovor na pitanja kolike su količine petrolkoksa dosad spaljene, gdje je odlagan ostatak otpada... - rekla je Karolina Fijačko Varga. 

Više pročitajte u Varaždinskom tjedniku od 21. veljače.

Komentari