u bivšoj sinagogi..

Istaknuti glazbeni umjetnik Davor Bobić koncertom proslavio 50. rođendan

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.06.2018. 13:34

Zadnja izmjena: 08.06.2018. 13:34

Foto: Glazbena škola Varaždin

U bivšoj varaždinskoj Sinagogi sinoć je održan dvostruki slavljenički koncert - prvi autorski koncert kojim varaždinski skladatelj Davor Bobić slavi ove godine svoji 50. rođendan i još jedan u nizu slavljeničkih koncerata u sklopu 190. obljetnice varaždinske Glazbene škole.

Na koncertu pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Veleposlanstva Države Izrael u RH objedinjena su djela koje je Bobić skladao inspiriran Židovima.

- Opus je to koji je nastajao od 2004. godine i koji završavam ove godine praizvedbom novog djela na Osorskim glazbenim večerima, nakon čega se planiram vratiti pisanju glazbe za kazalište, opere i balete. Drago mi je da upravo u slavljeničkoj godini Glazbene škole na ovom koncertu mogu pokazati svoje promišljanje jedne kulture, vjere i države Izrael, što mi je bio poriv da pišem tu vrstu glazbe“, istaknuo je slavljenik.

Koncert je započeo izvedbom skladbe nazvane Bubot (Lutke) koju je Bobić posvetio Luciji Čehok, mladoj perspektivnoj varaždinskoj pijanistici. Dvadesetak je glazbenika izvodilo Bobićeva djela, a publika nije krila simpatije prema svom sugrađaninu skladatelju, pedagogu i dugogodišnjem ravnatelju Varaždinskih baroknih večeri.

Za svoj je umjetnički rad Bobić ovjenčan brojnim nagradama, a zanimljivo je i kako često svoja djela posvećuje upravo glazbenicima koji ih izvode. Među njima je još kao student bio i ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić.

- Djela Davora Bobića su među najizvođenijim djelima suvremenih hrvatskih kompozitora diljem Hrvatske, a i svijeta. Meni je posebna čast što je i jedno djelo Davor Bobić posvetio i meni kad sam bio student na Muzičkoj akademiji, a posebno je zanimljivo kako je Bobić skladao djela za mlade glazbenike koji su stjecali svoje prvo glazbeno obrazovanje upravo u Varaždinu - rekao je Matačić. 

Dobrodošlicu na koncert i čestitke slavljeniku uputili su u pozdravnim govorima varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i veleposlanica Izraela Zina Kalay Kleitman, a na koncertu su između ostalih bili i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

Komentari