SKIJANJE

Istok Rodeš dobitnik je stipendije Međunarodnog olimpijskog odbora

HOO

Objavljeno: 07.11.2019. 18:34

Zadnja izmjena: 07.11.2019. 18:42

Istok Rodeš dobitnik je stipendije Međunarodnog olimpijskog odbora za stipendiranje zimskih olimpijaca. 

Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) pozitivno je riješila kandidature Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za stipendiranje zimskih olimpijaca. Ukupno deset potencijalnih olimpijaca i olimpijki iz šest sportova participirat će u programu olimpijskih stipendija za sportaš(ic)e ZOI Peking 2022. To su: Filip Zubčić, Istok Rodeš, Elias Kolega i Matej Vidović (alpsko skijanje), Dražen Silić i Antonio Zelić (bob), Laudelino Antonio Souza-Kordeiru (umjetničko klizanje), Lea Jugovac (snowboard) te „nordijci“ Krešimir Crnković (biatlon) i Vedrana Malec (skijaško trčanje).

Mjesečni iznos stipendije po sportašu ili sportašici iznosi 1500 dolara, a isplaćuje se kao pomoć u njihovim pripremama za kvalifikacije i nastup na XXIV. zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Olimpijska solidarnost MOO-a stipendije će uplaćivati na račun HOO-a za četiri mjeseca unaprijed - 6000 dolara po sportašu/sportašici, počevši s razdobljem od 1. studenoga 2019. do veljače 2022. godine, odnosno do datuma posljednjeg mogućeg kvalifikacijskog natjecanja za sportaše koji se dotad nisu uspjeli kvalificirati na ZOI.
U sklopu navedenog mjesečnog iznosa stipendije (od 1500 dolara), dio novca stipendirani sportaš/sportašica može koristiti kao naknadu za osobne potrebe, tzv. džeparac, koji se uplaćuje izravno na njihove žiro-račune. Mjesečni iznos spomenute naknade bit će poznat kada se aktivira program Olimpijske solidarnosti i prva financijska sredstva budu uplaćena na račun HOO-a.

Podsjetimo, Hrvatski olimpijski odbor je ubrzo nakon ljetnih OI u Riju 2016. godine za olimpijske stipendije MOO-a kandidirao 12 sportašica i sportaša iz tzv. ljetnih sportova (Program Olimpijske solidarnosti MOO-a za Tokio 2020.) te su u taj program uvršteni svi naši pojedinačni osvajači olimpijskih medalja iz Rija, a njima je pridružena i taekwondašica Iva Radoš.

Komentari