"nevidljivi vojnici"

Ivan Karol: Prvi u Europi smo napravili iskorak, oblačimo čak i vojsku Litve

Objavljeno: 09.06.2017. 09:25

Zadnja izmjena: 09.06.2017. 10:55

Iza kulisa sada već možemo reći vruće teme nevidljivih vojnika razgovarali smo sa Ivanom Karolom, projekt menadžerom Čateksa, odgovornim za dosta segmenata ove pozitivne hrvatske tekstilne priče.

Najprije, svi prenose informaciju o 2 godišnjem razvoju, doista u javnosti se nije pojavljivala nikakva informacija, a danas možete reći da ste napravili iskorak. Pitali smo kako je ukratko iz Ivanove perspektive izgledala ta priča.

- Ideja je mrtvo slovo na papiru sve dok na njoj ne započneš raditi, to se kod nas dogodilo eto, prije 2 godine. U to vrijeme gotovo svakodnevno smo strpljivo radili, testirali, analizirali, kalibrirali i poboljšavali tu ideju. Danas je ona prvo intelektualno vlasništvo Čateksa te vrste sa međunarodnom razinom zaštite. Time smo svoje napore, rad i spoznaje pretvorili u opipljivi kapital i otvorili mogućnosti za daljnji razvoj. - kaže Ivan Karol.

Naslovi pišu nevidljivo, zanimalo nas je o čemu je riječ

- Da, medijski naslovi, ne bi se toliko pročulo da nisu takvi. Strukovno gledano nisu u potpunosti točni jer ne radi se o SF-u, točnije trebao bi glasiti "Čateksova tkanina čini vojnike manje uočljivim u modernom načinu ratovanja koje bilježi rast detekcije u IR spektru, što vrijedi i za vidljivi spektar gdje su argumentirano napravili potpuno novi vizual šare". Stoga, svaki naslov je dobar ako su motivi i ono što se prezentira dobri. Do samih oblika došli smo stiliziranjem prosječne hrvatske vegetacije, oranica, hrvatskih otoka uz zadržavanje konture Republike Hrvatske kao jednog od elemenata dizajna. Željeli smo prenijeti poruku ponosa onome tko je nosi, a ujedno mu pružiti bolje prikrivne sposobnosti, udobnost i sigurnost. Važan je psihološki faktor kad je vojnik siguran da iza onog što nosi stoji temeljit razvoj. Narodno bi rekli, jedna briga manje. Svakako, šećer na kraju, već sastavna komponenta ove priče je nova NyCo Cordura® tkanina za specijalnu upotrebu. Čateks je prvi u EU koji je proizveo i predstavio na je na sajmu u Splitu. Inačica te tkanine već je u pilot fazi Američke vojske i očekuje se da će postati njihov novi standard što će kaskadno utjecati i na druge vojske da prihvate taj standard. - rekao je Karol.

Sadašnjost i budućnost u vojnom sekoru

- O poslovima u pregovorima zbog strateške važnosti ne mogu razgovarati, mogu istaknuti da od prije mjesec dana i formalno oblačimo vojsku Litve sa kojom smo ugovorili 500 kilometara tkanine. Uglavnom, kod nas je uvijek radno. Volio bih nas i dalje vidjeti u borbi i zadržavanju statusa "Top of he loop" proizvođača. Očekuje nas mnogo investicija, no i mi očekujemo mnogo od investicija. MORH je prije svih bio upoznat sa rezultatima razvoja, prezentirane su im i šara i tkanina te smo u očekivanju odgovora na pismo namjere za pilot projekt koji bi nam dao mnoge ključne inpute kako još poboljšati i prilagoditi proizvod. Očekujem mnogo izazova, ali smatram da smo pokazali da imamo savršen omjer snage, mladosti i iskustva da prebrodimo sve izazove. 143 godine tradicije je velik zalog i još veća odgovornost za budućnost. - rekao je za sam kraj Karol.

 

Komentari