Ivanečki planinari

Ivančani krenuli put Azije na osvajanje Ararata - najvišeg vrha Turske

Objavljeno: 21.07.2022. 18:20

Zadnja izmjena: 21.07.2022. 18:22

Visokogorska sekcija Planinarskog kluba Ivanec u ponedjeljak je krenula na još jedan put, ovoga puta u Aziju. 

Osam članova Planinarskog kluba Ivanec iz Zagreba je avionom krenulo put Istanbula, a s ciljem osvajanja najvišeg vrha Turske (Ararat, 5137 metara).

Osmeročlanu ekipu čine i dvije žene, iskusne planinarke,Mirjana Dolovski i Nevenka Vincetić, a na važan i zahtjevan planinarski pothvat, uz njih, uputili su se i Tomislav Friščić, Stjepan Kuštelega, Duško Vitez, Mario Dolovski, Darko Vincetić te Ivan Prašnjak.

Po dolasku u Istanbul planinari kreću prema Igdiru koji je polazna točka s južne strane te se najviše koristi za uspon.

Uspon traje nekoliko dana, a prije dolaska na vrh planinari semoraju postepeno aklimatizirati pa će na putu proći kroz tri visinska kampa koji se nalaze na 3.200, 3.800 i 4.200 metara nadmorske visine.

Planirano je da alpinisti 23. srpnja krenu iz visinskog kampa od 4.200 metara na završni uspon.

Povratak članova PK-a u Zagreb planiran je u ponedjeljak, 25. srpnja, u 19.30 sati.

Nakon zapaženog planinarskog pohoda u Afriku, uspona na Uhuru Peak (5895 metara) najviši vrh Kilimandžara (Tanzanija) 2020. godine, ovo je još jedan iznimno značajan planinarski pothvat ivanečkog Planinarskog kluba.

Sekciji PK-a prije polaska dan je i promotivni materijal Ivanca – planinarskog grada, ne bi li promocija Ivanca dospjela i na druge kontinente i na najviše vrhove.

Također, Grad Ivanec pridružio se sponzorima i donatorima koji podupiru ovaj veliki alpinistički pothvat ekipe PK Ivanec. 

Komentari