Ivanec dobiva Muzej planinarstva vrijedan 15 milijuna kuna

Počela je prva faza radova na Staroj školi

Objavljeno: 01.10.2014. 09:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Grad Ivanec osniva Muzej planinarstva, odlučilo je Gradsko vijeće Grada Ivanca na sjednici održanoj 30. rujna. Odluka je prihvaćena jednoglasno.

Sjedište muzeja bit će u Staroj školi, u Rajterovoj ulici, čije je preuređenje počelo prije nekoliko dana.

Kako je objasnila Ljiljana Risek, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, prva zadaća bit će slanje zahtjeva Hrvatskom muzejskom vijeću.

- Imali smo svu stručnu i logističku pomoć Ministarstva kulture na formiranju ovog projekta te su nam oni i predložili da to bude Muzej planinarstva. Ivanec ima dugu planinarsku tradiciju pa će to biti glavni sadržaj, ali unutra ćemo smjestiti i zavičajnu zbirku, prikazati našu fotografsku tradiciju te naše rudarstvo. Na više mjesta postoje planinarske sobe, ali ovo će biti prvi Muzej planinarstva u Hrvatskoj. Prostor ćemo koristiti i za izložbe te sva druga okupljanja za koja sad nismo imali prostor. Počela je prva faza radova na Staroj školi u kojoj se uređuje zgrada, postavlja stolarija i slično. Nakon toga ide druga faza uređenja, a sve bi trebalo biti završeno 2017. godine - objasnila je Ljiljana Risek.

Svoje mjesto u novom muzeju trebale bi naći Etno zbirka "Borščak", Etno zbirka "Patfta" i zbirka fotografija ivanečkog fotografa Petra Jagetića.

Muzej će imati oko 1500 m2 korisne površine, bit će multifunkcionalan, njegov sastavni dio bit će i moderna projekcijska dvorana, a decentno će se urediti i dvorište Stare škole. Ipak, zgrada Stare škole sačuvat će se u autentičnom obliku te će dograditi još jedan kat u kojem bi trebali biti uglavnom uredski prostori.  

Prva faza radova stajat će 736 000 kuna, a 579 000 stiglo je Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova i ostatak je dao Grad Ivanec. Također, 150 000 kuna za projektnu dokumentaciju dalo je Ministarstvo kulture.
Cjelokupni projekt stajat će 15 milijuna kuna.

Komentari