KULTURNA SURADNJA

Ivanečka izložba „Život Pod Belom“ u petak se otvara u Novom Marofu

Objavljeno: 12.11.2020. 19:01

Zadnja izmjena: 12.11.2020. 19:09

Ivanečka izložba „Život Pod Belom“ o djelovanju obitelji Ožegović u (pod)belskome kraju seli se u prostorije Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof.

Riječ je o izložbi koja je u rujnu prošle godine bila otvorena u Muzeju planinarstva u Ivancu u organizaciji Grada Ivanca.Budući da naselje Bela administrativno ulazi u sastav grada Novog Marofa, želja je autorice i kustosice izložbe Ane Škriljevečki da mogućnost razgledavanja izložbe bude pružena i novomarofskoj publici.

Njezinu inicijativu prihvatila je Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof koja je uz odobrenje Grada Ivanca preuzela organizaciju izložbe.Za gostujuću izložbu napravljen je izbor predmeta od onih koji su bili izloženi u Ivancu kako bi se što vjernije prikazao utjecaj obitelji Ožegović na svakodnevicu žitelja župe Pod Belom.

U pet tematskih cjelina predstavljeni su obitelj Ožegović i belsko vlastelinstvo, a potom gospodarstvo, školstvo, vjera i društveni život Pod Belom u vrijeme Ožegovića.

– Vrijedi istaknuti da je izložba u Novom Marofu dopunjena predmetima iz fonda novomarofske knjižnice. Riječ je o vrijednim razglednicama Bele s početka 20. stoljeća iz Zavičajne zbirke i knjižnoj građi u kojoj se spominje djelovanje obitelji Ožegović. Ujedno su izloženi predmeti iz ostavštine grofova Erdödy, koje Knjižnica posjeduje, čime se želi ukazati na rodbinsku povezanost ovih dviju obitelji. Naime, prva supruga Ljudevita Ožegovića bila je grofica Olga Erdödy. Time ova izložba dobiva novu vrijednost te posjetiteljima pruža nova saznanja o obitelji Ožegović koja je materijalno i duhovno obogatila živote župljana (pod)belske župe – ističe autorica Ana Škriljevečki.

Izložba će biti virtualno otvorena ovog petka, 13. studenoga 2020. u 18 sati, a otvaranje će se moći pratiti na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof i događaju Izložba: Život Pod Belom.

Komentari