videokonferencijski sat

Ivanečki osnovnoškolci preko videolinka uživo prisustvovali Satu povijesti iz Vukovara

Objavljeno: 19.11.2016. 10:01

Zadnja izmjena: 19.11.2016. 10:04

Već se sedam godina Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se i jednim posebnim događajem - Satom povijesti iz Vukovara. Projekt je pokrenula vukovarska OŠ Dragutina Tadijanovića, a sat se održava istovremeno u nizu škola iz cijele Hrvatske pomoću videokonferencije čije održavanje podupire CARNet. 

Projektom se nastoji promovirati mir i tolerancija, a ovogodišnja tema Sata povijesti bila je „25 godina bitke za Vukovar – na temeljima povijesti mi gradimo novu budućnost“. Ivanečka OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u projektu sudjeluje već treću godinu. Tema Vukovara i Domovinskoga rata ove je godine povezala 20 škola iz cijele  domovine. Uz ivanečku osnovnu školu, iz Varaždinske županije sudjelovala je i OŠ Sveti Ilija. Na samom početku videokonferencijskog sata sudionicima se obratila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Videokonferencijski Sat povijesti iz Vukovara povezan je s višegodišnjim školskim projektom „Ivanec u srcu – srce za Vukovar“. On je ove godine obuhvaćao edukaciju učenika o Gradu heroju, pisanje literarnih radova i poruka mira, izradu likovnih radova i označivača za knjige, postavljanje izložbe knjiga iz školske knjižnice o temi Domovinskoga rata te organizaciju priredbe koja je održana jučer. Literarni i likovni radovi su poslani u Vukovar te će najuspješniji biti objavljeni u zborniku dječjih radova o Vukovaru. Kako je tema ovogodišnjeg ivanečkog školskog projekta bila Vukovarski vodotoranj, organizirana je i akcija „S 10 kuna do milijuna“ kojom se prikupljaju donacije za njegovu obnovu. Donacije je moguće ostvariti kupnjom lampiona i označivača za knjige. Sve navedene aktivnosti priprema su za učenike osmih razreda koji će na proljeće 2017. posjetiti Vukovar. Satu su nazočili učenici osmih razreda s učiteljicama Suzanom Jagić, Renatom Papec i knjižničarkom Draženkom Stančić. Javljanje iz ivanečke škole vodio je učenik Dominik Biškup, dok su svoje poruke mira pročitale i učenice sedmog razreda Iva Šantalab i Rene Neuberg – Jagetić.

Komentari