komunalni redar stiže u kontrolu

Iz Općine Gornji Kneginec poručuju: ''Održavajte i čistite vinograde, oranice, voćnjake ili stiže kazna''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.08.2018. 15:05

Zadnja izmjena: 13.08.2018. 15:05

Kako je objavljeno na službenim stranicama Općine Gornji Kneginec, naređuje se vlasnicima, posjednicima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta s područja Općine da svoje parcele obrađuju prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i Odluci o agrotehničkim mjerama te uređenju i održavanju poljoprivrednih rudina  te da se parcele redovito održavaju i čiste, bez obzira da li je na njima zasađena poljoprivredna kultura.

Naredba se naročito odnosi na:

1. VINOGRADE, koji ne smiju biti zapušteni, a ako je vinograd zaražen ZLATNOM ŽUTICOM vinove loze, svaki vlasnik, posjednik, korisnik treba zarazu suzbijati prema Naredbi Ministarstva poljoprivrede ili se konzultirati sa Savjetodavnom službom Varaždinske županije na broj telefona 042/200-332.

Ako vlasnik, posjednik, korisnik ne poduzme mjere za suzbijanje zlatne žutice vinove loze, po službenoj dužnosti slijedi prijava FITOSANITARNOJ INSPEKCIJI u VARAŽDINU, nakon čega slijede Zakonom predviđene kazne i propisane sankcije prema vlasniku, posjedniku ili korisniku zemljišta.

2. POLJOPRIVREDNA ZEMLJIŠTA, u koje spadaju oranice, voćnjaci, livade, pašnjaci,vrtovi, ribnjaci i močvare, treba redovito uređivati i čistiti što podrazumijeva košnju trave, malčiranje, orezivanje samoniklog raslinja, drveća i živica više puta tokom godine, a minimalno tri (3) puta.
Naročito pažnju treba posvetiti uništavanju alergene biljke AMBROZIJE.

Tijekom mjeseca kolovoza ove godine vršiti će se kontrola na terenu od strane Komunalno-prometnog redara Općine Gornji Kneginec, Fitosanitarne inspekcije i Poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Iz Općine mole da postupite po ovoj Naredbi kako bi se izbjegle visoke zakonske kazne od 1.000,00 kn do 10.000,00 kn, te ostali nepotrebni troškovi prekršajnog postupka.

Komentari