Izabrana predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine

Piše: evz

Objavljeno: 07.09.2011. 10:11

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Varazdinska županija

Na konstituirajućoj sjednici Vijeća slovenske nacionalne manjine za predsjednicu je jednoglasno izabrana Barbara Antolić, kojoj je to već treći mandat. Za njenog zamjenika izabran je Igor Šerdoner.

Predsjednica Vijeća pohvalila je visoku razinu suradnje i uvažavanja slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji, a kao novu aktivnost izdvojila je početak nastave slovenskog jezika za zainteresirane učenike.

Njen zamjenik, Igor Šerdoner, izrazio je nadu u ostvarenje što boljih rezultata tijekom mandata kako bi se sačuvao slovenski kulturni identitet.

Tijekom sjednice posebno je istaknuta važnost djelovanja kroz Slovensko kulturno društvo "Nagelj" te Hrvatsko – slovensko društvo prijateljstva, odnosno udruge koje također provode brojne aktivnosti na području očuvanja slovenskog identiteta.
Odličnu suradnju između Vijeća i tijela Županije pohvalila je i zamjenica župana, Branka Glavica-Ječmenica.

- Zaštita prava nacionalnih manjina normativno je uređena i u našem Statutu gdje smo u posebnom poglavlju propisali prava nacionalnih manjina i njihovo uključivanje u politički život  zajednice,  naravno, u skladu sa Ustavnim zakonom i drugim propisima i nacionalnim dokumentima iz ovog područja. Zajedno s nacionalnim okvirima i europskom praksom to predstavlja zajedničku politiku unaprjeđivanja manjinskih prava – rekla je zamjenica te im zaželjela da u svom budućem radu ostanu jednako aktivni.

Izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Varaždinskoj županiji održani su 10. srpnja, a broj članova vijeća za pojedinu razinu odredio je Ustavni zakon. Za razinu Županije to je 25 članova, odnosno za vijeća nacionalnih manjina Varaždinske županije izabrano je sedamnaest članova slovenske nacionalne manjine.

Komentari