25.obljetnica

Izaslanstvo Varaždinske županije odalo počast poginulim braniteljima u akciji „Bljesak“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 01.05.2020. 12:27

Zadnja izmjena: 01.05.2020. 12:29

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na Gradskome groblju u Varaždinu odana je počast i zahvalnost poginulim braniteljima u vojno redarstvenoj akciji „Bljesak“.

-Bljesak je sama najava ozbiljnih  i ogromnih razmjera operacije koja je uslijedila, a to je Oluja. Veliku ulogu u operaciji imalo je iskustvo i znanje ljudi koji su tada vodili državu i vojsku, a u Bljesku se prije svega htio isprobati test spremnosti neprijatelja, odnosno njegovog zaleđa na reakciju, tu prvenstveno govorimo o Miloševiću.  Sposobnost naših snaga je dokazana, akcija je uspješno realizirana. Bilo je žrtava i njima dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje, znamo da je za njihove obitelji to nenadoknadiv gubitak. S stanovišta onoga što je Hrvatska dobila Bljeskom, radi se o najmanjem broju žrtava  koji se objektivno mogao očekivati – rekao je župan Radimir Čačić.

Operacija “Bljesak” – vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Komentari