dan sjećanja

Izaslanstvo Varaždinske županije u Vukovaru odalo počast braniteljima i civilnim žrtvama

Objavljeno: 18.11.2021. 18:56

Zadnja izmjena: 18.11.2021. 19:15

Izaslanstvo Varaždinske županije, župan Anđelko Stričak i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, u Vukovaru su sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje je započelo jučer paljenjem svijeća i molitvom u krugu Nacionalne memorijalne bolnice, a nastavljeno je danas odavanjem počasti svim poginulim braniteljima s područja Varaždinske županije koji su svoje živote dali na Trpinjskoj cesti i kod Borovo comerce-a.

Stričak je rekao kako danas odajemo počast žrtvama Domovinskog rata i Vukovara, kao i 26-orici poginulih i nestalih policajaca iz PU Varaždin. - Prisjetili smo se Srbo-četničke agresije na našu domovinu, stradavanja i razaranja neviđenih od Drugog svjetskog rata, žrtve, ogromne cijene slobode i izborene hrvatske neovisnosti. S ponosom možemo reći kako je branitelja s područja Varaždinske županije bilo na bojišnicama od Vukovara do Dubrovnika, te je potrebno mlađe generacije upoznati s time, a opet poduzeti sve da izgradimo državu u kojoj će se svi osjećati dobro - rekao je.

Kolona sjećanja

Župan i predsjednik Županijske skupštine su kao i cijeli državni vrh, sudjelovali i u Koloni sjećanja koja je prošla ulicama Grada Vukovara pa sve do Memorijalnog groblja na kojem je također odana počast i trajna zahvalnost svim ubijenima te nestalima u obrani Vukovara.

- Vukovar je herojski grad i nakon trideset godina sjećamo se tog herojstva s velikim pijetetom i poštovanjem. To je dio naše teške, ali ponosne povijesti. O tome trebaju učiti i mlađi naraštaji kako se takva razaranja i mržnja koja je tada vladala ovim prostorima nikada više ne bi ponovila. Nažalost, mi smo bili napadnuti i naše je pravi i dužnost bilo da se branimo. Uz veliko poštovanje prema tim povijesnim činjenicama moramo biti okrenuti budućnosti – rekao je Križanić.

Počast su odali i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, Damir Laljek u ime Grada Varaždina, predstavnici PU varaždinske, predstavnici PU međimurske, Ljubica Florijan-Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Varaždinske županije kao i predstavnici mnogobrojnih braniteljskih udruga s područja naše Županije. Ivica Nerer, bivši pripadnik Puma je u Vukovar stigao biciklom, a poštovanje i pijetet odali su i pripadnici Husarske garde Varaždinske županije, Zrinske garde Čakovec te Varaždinske građanske garde.

Komentari