Izbori 2011: Habuš predstavio "Plan 21 za Varaždin"

Objavljeno: 19.09.2011. 16:15

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Kandidat za gradonačelnika koalicije HNS-SDP-HSU Goran Habuš i kandidati za njegove zamjenike Vjeran Radelić i Natalija Martinčević predstavili su svoj program kojim namjeravaju osvojiti i predstojeće prijevremene izbore i redovne izbore za gradonačelnika.

Riječ je o dugoročnom, petogodišnjem planu za razvoj Varaždina koji je znakovito, po uzoru na plan „kukuriku“ koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima, nazvan „Plan 21 za Varaždin“.

Habušev slogan na predstojećim izborima bit će „Promjene počinju u Varaždinu“ kojim koalicija HNS, SDP i HSU žele poručiti da će osvajanje vlasti u Varaždinu biti uvod u promjenu vlasti na državnom nivou.

Program se sastoji od 21 točke raspoređenih u 5 poglavlja, a Habuš ističe da se ne radi o nerealnim, velikim i samim time neostvarivim obećanjima nego o pažljivo osmišljenim razvojnim projektima.

- Nećemo se razbacivati obećanjima koja nećemo moći ostvariti. Prvo moramo uopće vidjeti što će nas zateći u gradskoj blagajni, koliko uopće imamo manevarskog prostora. Proračun za sljedeću godinu bit će naš prioritet i naš prvi veliki test - naglasio je Habuš.

U poglavlju „Varaždin – Grad kvalitetnog i zdravog života“ koalicija HNS-SDP-HSU ističe da u sljedećih pet godina žele riješiti problem prometne protočnosti i sigurnosti u prometu, aktivno pratiti kakvoću zraka i mjeriti buku i poduzimati adekvatne mjere vezano uz rezultate tih istraživanja, ulagati u razvoj prigradskih naselja i ojačati ulogu mjesnih odbora, osigurati povoljniji gradski prijevoz za umirovljenike i studente, restrukturirati postojeći model poticane stanogradnje uz naglasak na energetski neovisna naselja, razvijati varaždinski sport i osnovati centar za mlade.

U poglavlju „Varaždin – grad obrtništva i malog i srednjeg obrtništva“ Habuš, Martinčević i Radelić ističu da žele osnovati Varaždinski fond za razvoj gospodarstva i poduzetništva kao središnji instrument ekonkomske politike grada, provesti kampanju „grad obnovljivih izvora energije“ te revitalizirati centar grada s naglaskom na poticanje obrtnika na povratak u centar grada.

U poglavlju „Varaždin – grad zadovoljnih umirovljenika“ koalicija HNS-SDP-HSU obećaju jednokratne i prigodne pomoći umirovljenicima, subvencioniranje karte za gradski prijevoz umirovljenicima, osnivanje centra za treću životnu dob i provođenje programa pomoći „Njega u kući“.

U sklopu poglavlja „Varaždin – grad znanja“ Habuš ističe da će njegova gradska vlast poticati razvoj i osnaživanje sveučilišnih studija prema potrebama gospodarstva, unaprijediti model školskog i predškolskog odgoja, osigurati studentske kredite, uspostaviti model cjeloživotnog učenja i osnovati edukacijske kampove za mlade.

U zadnjem poglavlju nazvanom „Varaždin – turističko središte“ koalicija HNS-SDP-HSU stavlja naglasak na izgradnju turističke infrastrukture s ciljem unaprijeđenja višednevnog turizma, izgradnju turističkog autokampa i uređenje sportsko-rekreativnog centra u Gradsku sportsku dvoranu na Dravi uz intenziviranje događaja u dvorani.

Kao projekte visokog prioriteta Habuš ističe hitno zbrinjavanje postojećeg deponija smeća u Brezju, pomoć u izgradnji zgrade kirurgije u Općoj bolnici Varaždin, rješavanje problema parkiranja u gradu te rješavanje problema grijanja za one stanovnike koji svoje stanove griju preko tvrtke Grijanje Varaždin.

Komentari