na sjednici općinskog vijeća

Izglasan proračun Općine Petrijanec ''težak'' više od 20 milijuna kuna

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.12.2018. 08:22

Zadnja izmjena: 06.12.2018. 08:22

Općina Petrijanec dobila je proračun za 2019. godinu "težak" više od 20 milijuna kuna. Ovakva prijedlog načelnika Općine Željka Posavca, dobio je apsolutnu potporu svih političkih opcija u Općinskom vijeću.

Što se tiče prihodovne strane proračuna najveći dio, 8,8 milijuna kuna, planira se osigurati preko fondova Europske unije te putem natječaja koji će se raspisati na nacionalnoj razini. Kao i u ovoj godini i za iduću planiraju se kapitalne investicije od nastavka dogradnje dječjeg vrtića do nastavka uređenje društvenih domova.

– Iznos od 3,4 milijuna kuna planiramo investirati u nadogradnju dječjeg vrtića u Petrijancu. Jedna od većih investicija odnosi se na Novu Ves odnosno ulaganje u tamošnji Društveni dom. Radi se o iznosu od 852 tisuće kuna. No, to nije jedino značajnije ulaganje u tom mjestu budući da planiramo 655 tisuća kuna uložiti u Energetsku obnovu i uređenje sportskog objekta kojim se koristi NK Nova Ves – pojasnio je Posavec.

Osim ulaganja u društvene i javne objekte značajan iznos planiran je i za cestovnu i komunalnu infrastrukturu. Troškovi gradnje i uređenja nerazvrstanih cesta za iduću godinu ukupno iznose 2,7 milijuna kuna gdje svakako treba izdvojiti nešto više od 1,9 milijuna kuna za izgradnju prometnice u Petrijancu – Butina. Dodajmo i da se za ulaganje na groblju u Petrijancu planira izdvojiti 600 tisuća kuna te još dodatnih 160 tisuća za grobnu kuću.

U proračunu se nije zaboravilo na potrebe u predškolskom obrazovanju, školstvu, ali ni na civilni sektor.

– Za predškolski odgoj, za naše najmlađe mještane, osigurali smo 1,25 milijuna kuna dok smo 200 tisuća osigurali za stipendije naših studenata te 70 tisuća kuna za stipendije za naše učenike, – kazao je Posavec uz napomenu da su u proračunu povećana sredstva za sport te da su osigurana sredstva za ostale udruge.

 

Komentari