do 15. siječnja

Izložba etnografske baštine Lepoglave u Etnografskom muzeju u Zagrebu

Objavljeno: 18.11.2016. 15:19

Zadnja izmjena: 18.11.2016. 15:20

Foto: Grad Lepoglava

Etnografska baština Lepoglave će izložbom 'Ljepa Glava: Muzej – Baština – Lokalna zajednica' od subote biti predstavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Izložbom dolazi do izražaja gotovo stogodišnja povezanost zagrebačkog Etnografskog muzeja i lokalne zajednice, a uz lepoglavsko čipkarstvo bit će predstavljeni i druge kulturne specifičnosti Lepoglave.

Tako će se izložbom predstaviti i tradicijsko pletarstvo, lončarstvo, drvodjelstvo i tekstilno rukotvorstvo. Izložba istražuje i utjecaj lepoglavske Kaznionice na razvoj rukotvorstava, obrtništva i industrije.

 Autori izložbe, Matija Dronjić i Mareta Kurtin veliku pozornost posvećuju običajnim praksama koje su se prakticirale na važne datume tradicijskog kalendara, kao i lokalnim predajama, anegdotama i legendama.

Poseban naglasak ove izložbe  bit će na djelatnosti pojedinaca, zadruga i školskih udruga koje se aktivno bave promocijom lepoglavske baštine.

Izložba je nastala zahvaljujući suradnji Etnografskog muzeja i Grada Lepoglave, a bit će otvorena sve do 15. siječnja. Uz razgledavanje bogati izložaka, posjetitelji će moći uživati i u bogatom popratnom programu.

Komentari