Izložba slika Pavle Vojkovića u Gradskom muzeju Varaždin

Piše: eVz

Objavljeno: 30.11.2012. 11:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Gradski muzej Varaždin, povodom 100. obljetnice rođenja slikara Pavla Vojkovića, priređuje retrospektivnu izložbu. Izložba se otvara u prostoru Galerije starih i novih majstora u utorak, 4. prosinca s početkom u 19 sati, a za razgled je postavljena do 3. ožujka 2013.  godine.

Iz bogatog opusa njegova svestranog stvaralaštva izdvojena su djela koja obuhvaćaju ostvarenja u tehnikama ulja na platnu, pastelu, akvarelu, kombiniranim tehnikama, grafikama i crtežima.

Tijekom šest desetljeća rada i preispitivanja slikarskih formi, Vojkovićevo je likovno djelo obilježilo nekoliko faza, od figuracije do apstrakcije, i tematskih rješenja realiziranih u pejzažima, mrtvim prirodama, portretima i aktovima.

Njegov likovni talent već su tijekom školovanja na varaždinskoj Gimnaziji prepoznali profesori Kamilo Ružička i Ladislav Kralj Međimorec, a veliku pomoć tijekom studija, kako je Vojković često i sam isticao, pružili su mu ondašnji varaždinski muzealci Krešimir Filić i Adolf Wissert.

Zahvaljujući njima, Vojković je 1939. godine boravio tri mjeseca u Parizu, u kojemu je izravno svjedočio sudaru tradicionalne i suvremene umjetnosti toga doba, osobito kubizma, što se bitno odrazilo na jedan dio njegova likovnog opusa.

Retrospektivni prikaz likovnog stvaralaštva Pavla Vojkovića, Gradski muzej Varaždin organizirao je 1991. godine, a veliku izložbu priređuje i ove godine, i to prigodno, uz 100. obljetnicu slikareva rođenja.

Premda je sudjelovao na skupnim izložbama, Vojković za života gotovo da i nije samostalno izlagao, pa je to prilika da se njegovo široko umjetničko djelovanje cjelovitije predstavi javnosti.

Ujedno, ovom retrospektivom varaždinski muzej odužuje se slikaru koji je ostavio dubok likovni, ali i opći umjetnički, trag u svojemu gradu, a više od osamsto radova iz različitih područja svojega djelovanja donirao 2003. godine Galeriji starih i novih majstora GMV-a.

Autorica koncepcije izložbe i popratne monografije o Pavlu Vojkoviću je muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju, Mirjana Dučakijević.

 

Komentari