festival čipke u lepoglavi

Iznimno bogatstvo i ljepota europske čipke bit će predstavljeno u pavlinskom samostanu

Objavljeno: 01.09.2021. 14:42

Zadnja izmjena: 01.09.2021. 14:43

Na ovogodišnjem, jubilarnom, 25. Međunarodnom festivalu čipke, koji će u Lepoglavi biti održan od 10. do 12. rujna, uz najljepše primjerke lepoglavske čipke, bit će predstavljene i čipke iz drugih hrvatskih čipkarskih središta, ali i čipke iz deset europskih zemalja, dosadašnjih partnera festivala u Lepoglavi.

Na izložbama u pavlinskom samostanu bit će predstavljene čipke iz Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke i Malte, te iz Mađarske, ovogodišnje zemlje – partnera.

 

-Posebno me raduje da ćemo ove godine uspjeti pokazati čipke iz većine zemalja koje su bile partner našega festivala. Unatoč epidemiji na ovogodišnjem festivalu publika će imati prigodu vidjeti najljepše primjerke čipke iz deset europskih zemalja, tako da ćemo ponovo moći predstaviti tu iznimnu čipkarsku tradiciju Lepoglave, Hrvatske, ali i Europe – naglasila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave.

Mađarska priprema atraktivni folklorni i gastronomski program, a u pavlinskom samostanu bit će postavljena i izložba varaždinskog Gradskog muzeja, koja će biti posvećena Danici Brössler, poznatoj učiteljici lepoglavske čipke, te izložba na kojoj će festivalska publika ponovo moći vidjeti najatraktivnije primjerke lepoglavske čipke koji su bili izloženi na 24 dosadašnja festivala.

U lepoglavskom Domu kulture, uz čipke s Hvara i Paga, Primoštena, Sikirevaca, Križevaca, Ozlja, Svete Marije i Krašića, bit će izloženi i radovi dječjih čipkarskih zadruga i udruga iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice, te čipke koje su izradile lepoglavske čipkarice. Na ovogodišnjem festivalu čipke u Lepoglavi bit će organiziran i okrugli stol, a na terasi restorana Ivančica i ove će godine biti upriličen sajam tradicijskog rukotvorstva.

Komentari