sjećanje na žrtve

Izraelski veleposlanik održao predavanje o holokaustu učenicima Prve gimnazije Varaždin

Objavljeno: 26.01.2022. 13:27

Zadnja izmjena: 26.01.2022. 13:27

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ilan Mor danas je posjetio i razgledao Prvu gimnaziju Varaždin, gdje je učenicima održao predavanje o tragičnom stradavanju šest milijuna Židova od 1933. godine do kraja Drugog svjetskog rata.

- Drago mi što sam ponovno ovdje u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, koji su doista posebni među hrvatskim gradovima i županijama. Zadovoljstvo je bilo razgledati Prvu gimnaziju Varaždin, školu koja spaja znanost i kulturu, a raspolaže opremom koja je impresivna te vjerujem da ćemo pokrenuti suradnju izraelskih škola s vašom i drugim školama iz Varaždinske županije - rekao je između ostalog Nj. E. g. Ilan Mor na početku svojega predavanja.

Pripadnici židovskog naroda pretrpjeli su strašno nasilje, nažalost i ovdje u Varaždinu, podsjetila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

- U srpnju 1941. godine iz Varaždina su u svega nekoliko dana odvedeni gotovo svi Židovi. Taj tragičan događaj nam je podsjetnik da se moramo suprotstaviti svakom obliku diskriminacije i isključivosti. Posebno je važno obrazovati mlade i govoriti im o Holokaustu i svim drugim tragičnim povijesnim događajima – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nj.E. Ilan Mor razgledao je suvremene kabinete Prve gimnazije, laboratorij za molekularnu biologiju i Hololab – laboratorij za izradu holograma. Riječ je o najmodernijim kabinetima  kakve nema nijedna škola u Hrvatskoj, a u koje je Varaždinska županija kao osnivač škole prošle godine uložila 1,2 milijuna kuna. Veleposlanik je ujedno imao priliku čuti sve što Prva gimnazija Varaždin, ali i Centri izvrsnosti Varaždinske županije poduzimaju za kvalitetno obrazovanje učenika budući da je Izrael poznat po svojem programu prepoznavanja i razvoja rada s darovitim učenicima.

Uz učenike i djelatnike Prve gimnazije Varaždin, predavanju je prisustvovao i Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.    

Komentari