ideje za novu turističku ponudu

JALŽABET KAO BUDIMPEŠTA Saznajte kako ova mala općina planira privući desetke tisuća turista

Objavljeno: 13.11.2018. 12:34

Zadnja izmjena: 13.11.2018. 12:35

Nakon višemjesečnog arheološkog istraživanja i senzacionalnih arheoloških otkrića na lokalitetu jalžabetskog tumula Gomile, gdje je bio pokopan bogati knez, u planu je iskoristiti ovaj bogati lokalitet u turističke svrhe po uzoru na druge europske zemlje. Nešto više o tome rekao nam je načelnik općine Jalžabet Mirko Magić i voditelj projekta Saša Kovačević. 

Prije dvije godine Institut za arheologiju počeo je s istraživanjem grobnog humka, a ideja je istražiti, revitalizirati, a naposljetku i prezentirati kao turističku ponudu ovaj monumentalni krajolik starijega željeznog doba. Projekt je za ovu godinu završen s obzirom da su sredstva dobivena od Ministarstva kulture iskorištena, a i dolazi zima tako da su istraživanja sada u stanju mirovanja. Kakve su mogućnosti i ideje za iskoristiti ovo bogato nalazište rekao nam je načelnik Magić. 

- Nalazi potvrđuju da je ovo vrijedno arheološko nalazište, a slično takvo nalazi se u blizini Budimpešte koje godišnje posjeti oko 2 milijuna ljudi. Mi ćemo biti zadovoljni ako nas posjeti oko 10 tisuća ljudi koji će tu doći, a onda i nešto potrošiti. Zamišljeno je da tu bude i suvenirnica, a u okolici gastro ponuda u našim seoskim domaćinstvima. Osim toga, turisti će moći razgledati naš dvorac, crkvu i naselje. U tijeku je izrada Strategije razvoja turizma i to smo uklopili unutra. Što će više turista dolaziti, biti će s vremenom i više ponuda, a kada će to točno zaživjeti, teško je reči. Pripremamo se logistički za to, a ostalo ovisi o završetku arheloških istraživanja koja su vrlo skupa. Treba istaknuti kako se ne radi samo o tumulu već su u okolici pronađena nalazišta koja tek treba istražiti što znači da će se tu još istraživati i iskapati desetljećima. Nalazište je bogato i sve ovisi koliko će biti financijskih sredstva. Glavnina sredstava dobivena su od Ministarstva kulture, a općina po tom pitanju pomaže logistički, a manje novčano - kazao je Magić.

Voditelj projekta Saša Kovačević iznio je nekoliko informacija, no za sada ne postoje nikakva konkretna rješenja, budući da planirana istraživanja još nisu završena. 

- Turistička prezentacija arheološkog kompleksa za sada je samo ideja, a ono što ćemo mi napraviti u okviru ovog europskog projekta je postavljanje arheološke turističke staze u Jalžabetu, ostalo je još sve u fazi promišljanja što i kako dalje. Zatražili smo sredstva za iduću godinu koja tek trebaju biti odobrena. Do sada su uložena znatna sredstva od strane Ministarstva znanosti, a tu su i europski novci. S obzirom na veličinu i bogatstvo nalaza u ovom krajoliku, ima posla za cijeli život i buduće generacije, no nije nam u cilju iskopati cijeli krajolik već pristupiti neinvazivnim metodama. Nakon završetka istraživanja, tumul ćemo vratiti u prvobitno stanje i originalan izgled. Što se tiče detektoraša i mogućnosti krađe, kako bi se to spriječilo potrebno je da se sve 'karike' u društvu angažiraju, a to nisu samo arheolozi i konzervatori već državno odvjetništvo, policija, sudstvo i lokalna zajednica na čijem području se kulturna dobra nalaze - objasnio je Kovačević.

 

 

Komentari