MASSIMO COSTANTINI

Kreator svjetskog programa za razvoj stolnog tenisa objašnjava strateške ciljeve razvoja ovog sporta

Objavljeno: 24.09.2019. 19:55

Zadnja izmjena: 24.09.2019. 20:05

Massimo Costantini prošlogodišnji dobitnik ITTF-ove nagrade Star Coach ITTF-a, četvrti je stolnoteniski trener na svijetu s ovom prestižnom nagradom. Osim dugogodišnjeg stučnog rada, neposredni razlog su izuzetni rezultati indijske reprezentacije na Commonwealth Games i Asian Games, čiji je bio izbornik prošle godine.

Constantini je jedan od inicijatora novog programa ITTF u kojem su postavljeni strateški prioriteti za neposrednu budućnost ovog sporta. Tako je i u Svetom Martinu vodio U18 ITTF kamp za najnadarenije mlade stolnotenisače na svijetu.

Vi ste uspješni  trener koji je dugo vremena radio na elitnoj razini možete li nam ukratko ispričati svoj trenerski put?

- Prije svega, tijekom igračke karijere oduvijek sam imao strast za razumijevanjem stolnog tenisa i tehnike koje stoje iza njega. Htio sam se poboljšati, a najbolji način da to učinim bio je primijeniti savjete trenera s boljim spoznajama onoga što se događa u mojoj igri. Tak oda je sljedeći korak u mojoj karijeri bio sasvim prirodan. Kao igrač predstavljao sam svoju zemlju Italiju 23 uzastopne godine, doprinoseći rastu talijanskog stolnog tenisa u tim godinama. Počeo sam s trenerskim radom odmah nakon svog posljednjeg Svjetskog prvenstva u Tianjinu 1995. godine. Bio sam glavni trener Italije od 2002. do 2005, glavni trener UAE od 2007. do 2008, glavni trener Indije od 2009. do 2010, glavni trener Indijskog centra zajednice u SAD od 2010. do 2016, a potom opet glavni trener Indije do angažmana u ITTF-ovom razvojnom programu.

Kako opisujete svoju ulogu u novim razvojnim programima ITTF-a?

- Pa, moja je uloga prilično specifična, jer se moram suočiti s visokim performansama koje su mi prilično poznate. Želim povećati  vrijednost mnogim mladim igračim širom svijeta koji žele treniratii. Trenutno postoji puno interesa za stolnim tenisom, jer postaje sve popularniji, ali ponekad mnogi od igrača ne znaju što i kako raditi na svom unapređenju, kakve pripreme provoditi, gdje i kako igrati. Želio bih biti referentna točka za mnoge talente razasute po cijelom svijetu. Želio bih objasniti zašto su Kinezi tako dobri, a možda i kako ih pobijediti, što se može naučiti jedni od drugih. Nadalje, vjerujem da mi je veliko iskustvo rada na više omogućilo da odaberem pravi ključ komunikacije i budem učinkovitiji u treniranju mladih.

Koji su vaši ciljevi i ambicije u ovom razvojnom programu ITTF-a?

- Definitivno je to velika odgovornost. Dobra vijest je da iza ovog projekta stoji tim koji radi i podržava svakog člana programa. To je fantastičan osjećaj koji sam uočio od prvih sastanaka i razmjene e-pošte. Da, strateški plan je naša zvijezda vodilja: bit će puno prepreka prije postizanja ciljeva, ali iskreno, ne bojim se suočiti se s njima. Volim izazove, to uvijek radim. Program visokih performansi početna je točka od koje ITTF može biti od velike važnosti za uspjeh brojnih igrača. Mi smo tu da pomognemo i vodimo novu generaciju igrača i pružimo im bolju perspektivu. Mi smo definitivno spremni pružiti podršku svima u vezi poboljšanje njihove igre. Već postoje neki programi od prije, kao kampovi i natjecanja. Želimo osnovati ITTF centre za stolni tenis visokih performansi. To će biti naš laboratorij gdje možemo razviti stolni tenis u bilo kojem obliku. Zatim, povezujemo termine kampova s velikim natjecanjima, uključujemo trenere iz zemlje domaćina kako bi još više razmjenjivali iskustva. Sveti Martin pruža odlične uvjete i mislim da bi ITTF-ov kamp mogli ovdje ponoviti. 

Čemu se najviše radujete u svojoj novoj ulozi?

- U ovom razdoblju želim upoznati ljude, igrače i trenere. Želim razgovarati s njima, želim im dati do znanja da sam ovdje kao pomoć, mogu im pružiti nešto što inače ne bi mogli dobiti. Želim prisustvovati natjecanjima, promatrati igrače kako igraju i predlagati što treba dodati ili što treba oduzeti od njihove igre. Želim imati stalnu komunikaciju s federacijama, trenerima, igračima, kondicijskim trenerima, sportskim psiholozima i na kraju želim podijeliti s njima svoje znanje u njihovu korist. Mislim da ovaj ITTF-ov program ide u dobrom smjeru i sretan sam što sam dio voog procesa i to izravno.

 

.

Komentari