selidba

FOTO: "Jedan rogonja manje u Varaždinu" ili kako je Martin završio u Međimurju - evo o čemu je riječ...

Objavljeno: 09.11.2018. 13:54

Zadnja izmjena: 09.11.2018. 17:59

Foto: Luka Šalamun

Varkom na svojem vodocrpilištu u Varaždinu unatrag 30 godina drži stado jelena i košuta, koje je od početne dvije jedinke naraslo na 70-ak komada. Ovo najveće gradsko dioničko društvo odlučilo je stoga desetak jedinki pokloniti Međimurskim vodama, te je danas preseljen prvi jelen koji je odmah dobio ovih dana prigodno ime – Martin.

- Jedan rogonja manje u Varaždinu. Šalim se, dakako – kaže direktor Varkoma Željko Bunić, koji objašanjava kako su se na ovaj potez odlučili zbog brzog razmnožavanja ovih životinja, a zbog čega bi stado uskoro moglo narasti na 100 komada ili više.

- Na današnji dan Varkom započinje donaciju divljači za naše vodocrpilište u Prelogu.  Ovaj prostor će se oplemeniti budući da ovdje imamo i krasne hortikulture, a tu hodaju brojne delegacije počevši od vrtića, škola, fakulteta i prostor dobiva jednu novu i ljepšu dimenziju - rekao je direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak

- Taj broj je puno prevelik za prostor našeg vodocrpilišta, a s obzirom da je prostor i zatvoren, moguće su degeneracije ili drugi problemi. Odlučili smo zato smanjiti stado humanim preseljenjem, pri čemu smo naišli na interes Međimurskim vodama koje imaju slično vodocrpilište u Prelogu – pojašanjava Bunić.

Stado jelena i košuta u Varaždinu, kao što je poznato, nalazi se u prostoru odvojenom dvostrukom ogradom u blizini Starog groblja, te ga je moguće svakodnevno vidjeti. Prehranjuje se uglavnom prirodno, osim tijekom zime kada ih hrane djelatnici Varkoma. Direktor ističe da je cijena hrane zanemariva, odnosno godišnje nije veća od 5.000 kuna, a životnje oplemenjuju prostor. Međimurje vode životinje su dobile na poklon.

Komentari