općina veliki bukovec

Jednoglasno prihvaćen proračun za 2022. godinu od gotovo 10 milijuna kuna

Objavljeno: 08.12.2021. 14:38

Zadnja izmjena: 08.12.2021. 14:40

Općina Veliku Bukovec u 2022. godini raspolagat će s 9 milijuna i 950 tisuća kuna. Proračun za iduću godinu jednoglasno su potvrdili vijećnici na sjednici Općinskog vijeća Velikog Bukovca u utorak.

Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Veliki Bukovec „težak“ je 4,2 milijuna kuna. U njemu su rekonstrukcija nerazvrstanih cesta, odnosno izgradnja rotora na raskrižju Dravske i Kolarove ulice u Velikom Bukovcu vrijedna 1,24 milijuna kuna, zatim 724 tisuće kuna za rekonstrukciju mosta preko rijeke Plitvice u Dubovici te milijun kuna ulaganja u rekonstrukciju šumskih prometnica.

Načelnik Franjo Vrbanić izdvojio je još jedna projekt – korištenje geotermalne energije u toplinarske svrhe vrijednosti 995 tisuća kuna.

– U taj projekt ide se s Općinom Mali Bukovec, a sufinancira se iz jednog norveškog fonda. Općinski trošak je financiranje studije utjecaja na okoliš. Radi se o toplovodu od Malog do Velikog Bukovca. U prvoj fazi bi se spojili javni objekti, škola, crkva, Općina, a zatim se ide prema Dubovici i Kapeli. U drugoj fazi spajali bi se gospodarski objekti, cvjećari, a ako bude i dalje snage na red bi došli privatni objekti. Po sadašnjim izračunima cijena, govorimo o minimalno 50 % jeftinijem energentu, kroz cijelu godinu – pojasnio je Vrbanić.

U Programu javnih potreba u sportu je 498 tisuća kuna. Dio je namijenjen izgradnji malonogometnog igrališta u Kapeli Podravskoj, vrijednosti 353 tisuće kuna. Projekt se prijavljuje na natječaj LAG-a, a s vremena se planira proširenje sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Jačanje gospodarstva i produženi boravak

Općina Veliki Bukovec treću godinu planira sredstva za jačanje gospodarstva, odnosno za potpore za obrtnike i male poduzetnike. U proračunu za 2022. godinu rezervirano je 30.000 kuna.

Nova stavka u općinskom proračunu je produženi boravak koji kreće u Osnovnoj školi Veliki Bukovec, koja sada nakon dogradnje ima prostorne mogućnosti za jednosmjensku nastavu i produženi boravak. Za zainteresiranih 11 učenika predviđeno su 33 tisuće kuna.

U proračunu je i 50 tisuća kuna za novčane potpore studentima. Načelnik Vrbanić podsjetio je da je Općina Veliki Bukovec s 50 studenata na ukupno 1400 stanovnika u vrhu u Hrvatskoj po broju studenata na broj stanovnika.

Komentari