NOVI MAROF - SIGURAN GRAD

Gradonačelnik Jenkač: Kontinuirano se ulaže u unapređenje sigurnosti na cestama

Objavljeno: 02.08.2022. 17:15

Zadnja izmjena: 02.08.2022. 17:27

Stanje sigurnosti na području Grada Novog Marofa te sigurnost prometa na području autobusnog kolodvora bile su teme sjednice gradskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta, održanoj u utorak.

O stanju sigurnosti na području Grada Novog Marofa govorio je Nikola Beštek, načelnik Policijske postaje Novi Marof. Istaknuo je zadovoljstvo rezultatima rada te izdvojio nekoliko brojki koje se odnose na prvu polovicu ove godine.

Promet zadovoljavajući

– Evidentirano je 60 prometnih nesreća, što je 9 % više u odnosu na prošlu godinu. Unatoč tome, to su zadovoljavajući rezultati jer ni jedna nesreća nije s poginulim osobama, dok je prošle godine bila jedna, a tek dvije su s teže ozlijeđenim osobama. U 2021. godini ih je bilo četiri – naglasio je Beštek.

U 14 prometnih nesreća evidentiran je alkohol, što je smanjenje za 7 % Zbog alkohola je oduzeto 136 vozačkih dozvola, što je 43 % više nego prošle godine. 

– Za smirivanje prometa, kroz nacionalni program sigurnosti prometa na cestama, očekuje se nabava dva kućišta i jedne fiksne kamere, a postavit će se u Zagorskoj i Varaždinskoj ulici – najavio je načelnik PP Novi Marof te pozdravio izgradnju istočne obilaznice s ciljem smanjenja transportnog i teškog prometa kroz naseljeno područje.

Smanjen opći kriminalitet 

Što se tiče kriminaliteta, zabilježena su 103 kaznena djela, što je povećanje za 21 %. Beštek je naglasio kako je važno da je opći kriminalitet, koji obuhvaća krađe i teške krađe, na 50-ak % dok se u preostalom djelu vidi samoinicijativnost policije u rješavanju kriminala. Radi se o gospodarskom kriminalitetu s četiri kaznena djela, organiziranom kriminalu s također četiri kaznena djela, te zlouporabi droge s 11 kaznenih djela.

Ove je godine zabilježeno 10 kaznenih djela krađe, a otkriveno 7, i 10 kaznenih djela teške krađe, a otkriveno samo jedno. U otkrivanju pomažu nadzorne kamere Grada Novog Marofa te zahvaljujući njima niti jedan slučaj krađa i teških krađa nije evidentiran na području užeg centra grada.

Zabilježeno je 31 kazneno djelo maloljetničke delinkvencije i u sferi prekršajne problematike ima evidentirano 15 kaznenih djela. Istaknuta je dobra suradnja s Centrom za socijalnu skrb. 

Bivši autobusni kolodvor

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač čestitao je policiji na rezultatima i izrazio zadovoljstvo što im je video nadzor od pomoći. Kazao je da se planira postavljanje dodatnih kamera kod skretanja prema Remetincu.

– Za unapređenje sigurnosti na cestama Grad na godišnjoj razini ulaže 3 do 4 milijuna kuna u asfaltiranja i sanacije nerazvrstanih cesta. Kontinuirano se zanavlja horizontalna signalizacija te se priprema projekt regulacije prometa u Zagorskoj ulici kako bi se smanjile gužve i nepropisna parkiranja. Kroz sistematizaciju radnih mjesta formirano je mjesto komunalno prometnog redara, jedan službenik Grada prošao je edukaciju na Policijskoj akademiji, nabavlja se potrebna oprema i uskoro će taj službenik provoditi i kontrolu prometa na području grada – kazao je Jenkač.

 

  • Istaknuta je problematika parkirališnih mjesta u samom centru grada. Uz 130 mjesta koja su u vlasništvu Grada, druge institucije ili nemaju mjesta ili imaju nedostatan broj pa nastaju problemi. Naglašeno je i da će se preseljenjem Novokoma na novu adresu, dio teškog prometa maknuti iz centra grada.

  • Bilo je riječi i o problematici sigurnosti prometa na području bivšeg autobusnog kolodvora. Žaneta Žilić, viši inspektor u Inspekciji cesta, naglasila je tri koraka rješavanja problema prometa na tom području: imenovanje prinudnog upravitelja; izradu prometnog elaborata kojim će se utvrditi promet na toj površini, parkirališna mjesta i prometna signalizacija te predaju prometnog elaborata Policijskoj upravi Varaždinskoj na odobrenje.

 

 

Komentari