bruxelles

Jenkač naglasio da je Hrvatska za Europski zeleni plan, ali je upozorio na preuzete rokove

Objavljeno: 28.05.2023. 12:58

Zadnja izmjena: 28.05.2023. 12:58

Gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, kao član Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu te Pero Čosić, predsjednik spomenutog odbora, sudjelovali su u Bruxellesu na međuparlamentarnom sastanku odbora.

Tema sastanka bila je "Postizanje prometnih ciljeva paketa „Spremni za 55” na nacionalnoj razini - prilike i izazovi", a održao se u organizaciji Odbora za promet i turizam (TRAN) Europskog parlamenta. Jenkač je u svom obraćanju istaknuo predanost Hrvatske usklađivanju hrvatske energetske politike s Europskim zelenim planom i ciljem dekarbonizirane Europe do 2050. godine.

- Hrvatska podržava donošenje Uredbe o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva, no ne smijemo zaboraviti na potrebu osiguranja bolje ravnoteže između maksimalno postavljenih ciljeva za infrastrukturu, koji zahtijevaju izrazito visoka ulaganja te prilagodbu elektroenergetske mreže u kratkim rokovima, i hodograma koji je sebi zacrtala industrija za predstojeći razvoj teških vozila bez emisija. Smatramo da je 6 mjeseci dogovorenog prijelaznog razdoblja za primjenu uredbe vrlo ambiciozan rok za ažuriranje postojećeg nacionalnog zakonodavstva o alternativnim gorivima i aktivnosti koje je potrebno poduzeti - rekao je Jenkač.

'Preobrazba gospodarstva'

Ćosić je istaknuo da Hrvatska podržava postizanje prometnih ciljeva paketa „Spremni za 55“, napomenuvši da će za njegovu provedbu biti potrebna sustavna preobrazba gospodarstva i ključne infrastrukture kako bi se povećao broj plovila s nultim i niskim emisijama.

Informirao je da je Hrvatska u svom NPOO-u ugradila mjere za ozelenjivanje pomorskog prometa i unutarnje plovidbe, u vidu nabave i gradnje šest novih plovila na električno-solarni pogon. Cilj je podići kvalitetu usluge pomorskog prijevoza kako bi poboljšala dostupnost više od 50 naseljenih otoka, uz ulaganja u razvoj šest luka od međunarodnog gospodarskog interesa, upotrebom zelenijih goriva. Hrvatski zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines planira uskoro uvesti održiva goriva.

Komentari