400 kuna mjesečno

Jenkač o produženom boravku u marofskoj Osnovnoj školi: Ovo je velika pomoć roditeljima

Objavljeno: 07.04.2016. 18:39

Zadnja izmjena: 07.04.2016. 18:40

Foto: Grad Novi Marof

Produženi boravak u Osnovnoj školi, kao što je aktualni gradonačelnik Siniša Jenkač najavio kao kandidat u sklopu kampanje za prijevremene izbore, organiziran je u novomarofskoj osnovnoj školi. Riječ je o produženom boravku koji roditeljima, koji rade izvan Novog Marofa ili imaju dulje radno vrijeme, daje mogućnost da njihova djeca organizirao borave u školi pod stručnim nadzorom i s osiguranim toplim obrokom.

Produženi boravak u ovom trenutku koristi šesnaestero djece za što se iz gradskog proračuna na godišnjoj razini izdvaja 90 tisuća kuna. Svaki roditelj izdvaja mjesečni iznos od 400 kuna od čega se veći dio odnosi na prehranu, a ostatak na sufinanciranje osobnog dohotka za učiteljicu.

– Ovo je velika pomoć roditeljima koji nisu u mogućnosti odmah nakon nastave biti s djecom. Djeca napuštaju školu nakon boravka s potpuno obavljenim obvezama – kazao je gradonačelnik Jenkač.

Ulaganja

Što se tiče ulaganja u objekt Osnovne škole Novi Marof trenutno se preko Varaždinske županije ulaže oko 800 tisuća kuna u dogradnju dviju učionica s kabinetima. Taj dio ulaganja je pri kraju, a slijedi nova faza, vrijednosti oko 3 milijuna kuna, kojim bi se nadgradnjom dobile tri nove učionice. Također, uredile bi se i dvije nove informatičke učionice.

– S tim ulaganjem osiguralo bi se uvjeti da Osnovna škola u Novom Marofu organizira nastavu u jednoj smjeni – pojasnio je Jenkač.

Ravnatelj Osnovne škole Novi Marof Anđelko Bošnjak istaknuo je odličnu suradnju s Gradom i Varaždinskom županijom.

– S glazbenom školom imamo oko 1000 učenika i nalazimo se među 25 najvećih škola u Hrvatskoj. Imamo 125 zaposlenih. Naše ideje s brzo realiziraju. Učenici vrijedno uče, a učitelji dobro rade, što je vidljivo i iz odličnih rezultata koje učenici redovito postižu na državnim natjecanjima – kazao je ravnatelj.

Što se tiče objekta Srednje škole Novi Marof trenutno je u fazi rješavanje zamjene nekretnina između Ministarstva pravosuđa, Grada Novog Marofa, Varaždinske županije te Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

– Izmještanjem Prekršajnog suda i gruntovnice u prostore stare knjižnice otvara se mogućnost uređenja prizemlja stare zgrade suda i kandidiranje prema Ministarstvu gospodarstva za energetsku učinkovitost. Planirani radovi su rekonstrukcija krovišta, uređenje fasade i zamjena stolarije. Na taj način cijeli objekt bi se mogao koristiti za organiziranje nastave srednje škole, dok je u ovom trenutku za korištenje moguća samo gornja etaža – izjavio je gradonačelnik Novog Marofa.

Projekti

Pedagoginja Srednje škole Novi Marof Marina Bukal Pofuk naglasila je da je škola, nakon samo tri godine rada, prepoznata kao dobar partner u projektima.

– Sljedeći tjedan imat ćemo trodnevnu „Ekonomijadu“ – natjecanje iz ekonomske grupe predmeta. Bit će 11 sudionika iz zemalja regije, koji će se natjecati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin, ali i upoznati Novi Marof i Varaždinsku županiju. Prošle je godine natjecanje bilo u Ljubljani. Tamo su nas odabrali za ovogodišnje domaćinstvo, iako smo mlada škola – rekla je Bukal Pofuk dodavši da škola sudjeluje i u tri velika europska projekta.

– Kroz „Poduzetništvo moj izbor" osnovana je učenička zadruga s 4 izvannastavne aktivnosti s prvim školskim novinama, sajmom poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja. Gimnazijski program „Čista petica“ dat će tri nova kurikuluma za fakultativne predmete, a „Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje“ sa Srednjom školom Ivanec program za specijalista poslovne podrške – pojasnila je predstavnica Srednje škole Novi Marof.

Državna prvakinja

Konferencija za novinare iskorištena je za predstavljanje velikog uspjeha učenice osmog razreda novomarofske Osnovne škole Ide Kolmanić. Naime, Ida je treći put postala državna prvakinja iz matematike. Njen mentor, koji je uvelike zaslužan za ovakav uspjeh, je Davor Dukarić.

– Od malena volim matematiku i rješavati zadatke. Oni na natjecanju su bili teški, ali volim ih rješavati jer je to drukčije od redovne nastave. Pomogli su mi roditelji, moj učitelj i mentor u Centru izvrsnosti za matematiku Branko Škiljan – kazala je državna prvakinja iz matematike koja svoje daljnje školovanje vidi upravo na tom području pa planira upisati Prvu gimnaziju u Varaždinu.

Na Idine sjajne rezultate ponosni su i gradonačelnik Novog Marof Siniša Jenkač i ravnatelj Osnovne škole. Svakako treba dodati da je uz Idu još troje učenika bilo na državnom natjecanju i osvojilo drugo, peto i šesto mjesto.

 

Komentari