NOVI MAROF

Jenkač: Izgradnjom groblja riješit ćemo problem ukopa za sljedećih 200 godina

Objavljeno: 28.07.2021. 09:31

Zadnja izmjena: 28.07.2021. 10:04

Foto: Arhiva

Prostor kod Franjevačke crkve, kojeg je Grad Novi Marof otkupio, postat će novo groblje zbog potrebe za proširenjem kapaciteta. 

Prva faza izgradnje groblja vezana uz otkup zemljišta i izradu glavnog projekta je finalizirana pa se trenutno radi na dobivanju građevinske dozvole, nakon čega se planira početak radova. Ovim projektom riješit će se problem na čitavom području grada Novog Marofa, osim u naselju Završje Podbelsko čiji mještani koriste groblje u Margečanu koje Grad Novi Marof i Grad Ivanec zajedno sufinanciraju.

- Riječ je o groblju koje će biti izgrađeno prema najmodernijim standardima, a ukupna vrijednost projekta iznosit će oko 50 milijuna kuna. Mislili smo desetljećima unaprijed jer je projektom predviđeno gotovo tri tisuće grobnih mjesta, a previdjeli smo i prazan prostor za mogućnost daljnjeg širenja kapaciteta – rekao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Prema najvišim standardima

U sklopu groblja nalazit će se i kapela u kojoj će se moći održavati mise. Groblje će imati sve potrebne prostorije uključujući i prostor za posljednji ispraćaj, prostoriju za grobare, skladišne prostorije, sanitarne čvorove te kosturnicu, središnji križ i uređene šetnice. Uz to, novo će groblje imati odvojene betonske grobnice, zemljane grobove i prostor za urne, a predviđen je i prostor koji će se u budućnosti moći koristiti kao krematorij.

Komentari